0:05
Főoldal | Rénhírek

Utcát nevezhetnek el Tormay Cécile-ről?

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megdöbbentőnek tartja, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapest II. kerületében, és arra kéri Tarlós István főpolgármestert: vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén meghozott döntést.

MTI | 2013. május 31.

A Mazsihisz az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és akinek számos gondolatát irányadónak tartották „a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai”.

A szövetség felkérte Tarlós Istvánt, hogy vonja vissza ezt a döntést, s tegye mindezt összhangban Magyarország kormányának nyilatkozatával, amelyet Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Jeruzsálemben, az antiszemitizmus elleni világfórumon ismertetett a világ közvéleményével: „Magyarországon a kormány mindig is fellépett és számtalan intézkedést tett az elmúlt három évben annak érdekében, hogy az antiszemita jelenségek ne nyerjenek nagyobb teret, illetve visszaszoruljanak”.

A Mazsihisz közleményében úgy fogalmazott: „ezen gondolatok jegyében kérjük a főpolgármestert: ne nevezzenek el a fővárosban közterületet olyan személyről, akinek élete és munkássága megkérdőjelezi a magyar kormány elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelemben”.

Tarlós az MTA-hoz fordult az ügyben

A Tormay Cécile írónőről, műfordítóról történő közterületi elnevezés újratárgyalását kezdeményezi Tarlós István főpolgármester – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kéri az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben (...) egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást. A főpolgármester az elnevezés kérdésében állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. június 3. 09:07
3 Fejes László (nyest.hu)

@dengir: Ez a hír egy az egyben egy MTI-anyag átvétele, ahogy ezt jelöltük is. Tessék szíves lenni a nemzeti hírügynökségnél reklamálni, hogy ne hozzanak le politikailag elfogult anyagokat.

10 éve 2013. május 31. 12:25
2 dengir

Kedves emberek a NYEST-nél!

Az aktuálpolitika, még ha valamelyik tudományhoz kapcsolódik is, nagyon vékony jég, légyszi okosan irjatok. nem azért olvasnak benneteket, hogy olyan bombasztikusak legyetek legyetek, mint az index. A Mazsihisz válaszának kiemelése egyértelműen nem az irodalomról szól. A történet arról szól, hogy utcát terveznek elnevezni Tormay Cécile-ről. és ez ellen, szigorúan ezután, sőt mellesleg, tiltakozik a Mazsihisz. Illetve mindezek ezután, de főleg, mit szól ehhez az Akadémia.

Ne irjatok már a portálhoz nem illő vagy méltó fókuszú, pártoskodónak tűnő politikai cikkeket. nagyon nagyon rossz irány lenne.

10 éve 2013. május 31. 11:06
1 Blogin

Én pedig megdöbbentőnek tartom a Mazsihiszt, amely egy ember irodalmi értékteremtését irreleváns információk alapján határozza meg. Ami a náciknál a zsidózás, az a zsidóknál az antiszemitázás: felülír minden észérvet.