0:05
Főoldal | Rénhírek
Cukrosbácsi, cukrosnéni

Siket gyerekek a pedofilok célkeresztjében

A gyerekeket néha a legváratlanabb helyzetekben próbálják meg szexuálisan zaklatni. Mit tanítsunk meg nekik, hogy elkerülhessék a bajt? A brit gyermekvédelmi szervezet filmje siket és halló gyerekeknek egyaránt segít.

nyest.hu | 2015. június 5.

Igen elterjedt tévhit, hogy a siket vagy nagyothalló gyerekek egyben értelmi sérültek is. Ezért a siket gyerekek talán még inkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy szexuálisan zaklatják őket. Nagy-Britanniában egy siket színész és egy siket kislány segítségével felvilágosító filmet forgattak a siket és nagyothalló gyerekek számára, adta hírül a Northants Herald & Post. A film nagyon egyszerűen és világosan fogalmazza meg, mire kell a gyerekeknek vigyázni. A 8 perces kisfilm megtekintése halló gyerekeknek is nagyon hasznos.

A birt gyermekvédelmi szervezet, az NSPCC által készített filmen szereplő színészek részben angolul, részben brit jelnyelven kommunikálnak egymással. A rövid kis videót angol felirattal látták el. A film története rendkívül egyszerű: az egyik szülő beszélget siket vagy nagyothalló gyermekével, és jó tanácsokkal látja el, hogy mi a teendő, ha valaki az intim testrészeit szeretné megnézni. Később a gyermeket valaki a nadrágja lehúzására buzdítja. Ám a gyerek emlékszik a szülői tanácsra, és nemet mond. Majd az esetet elmeséli a szülőnek. A fenti téma kétszer ismétlődik az oktatófilmben, különböző nemű szereplőkkel.

Az eredeti cikkben a szabály neve PANTS Rules. A szabályokat úgy fogalmazták meg, hogy a kezdőbetűk összeolvasva a pants ’alsónadrág, bugyi’ szót adják ki. A pontokat úgy fordítottuk le, hogy a szabályok kezdőbetűi összeolvasva a magyar bugyi szót adják ki. Ehhez meg kellett változtatnunk a szabályok eredeti sorrendjét.

A filmbéli szülők a gyerekeknek alaposan megtanítják az úgynevezett Bugyiszabályokat. Ezeket akkor kell alkalmazniuk, ha bárhol, bármikor, bárki olyasmit szeretne tenni velük, amit ők nem akarnak – például edzésen vagy a játszóklubban valaki arra buzdítja őket, hogy húzzák le a nadrágjukat. A Bugyiszabályok így hangzanak:

„Privates are private.

Always remember your body belongs to you.

No means no.

Talk about secrets that upset you.

Speak up someone can help.”


Beszélj, jelezz, szólj valakinek, ha segítségre van szükséged.

Utasíts el határozottan minden rosszat. A nem az nem.

Gyere, és mondd el azokat a titkokat, amik felzaklattak.

Intim testrészeket nem mutogatunk. A tested csak a tiéd.

A kicsi lányoknak is meg kell tanulni ezt
A kicsi lányoknak is meg kell tanulni ezt
(Forrás: Wikimedia Commons / Roman Harak / CC BY-SA 2.0)

A film készítői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a filmbéli szülők ne rémítsék el a gyerekeket. Ne használjanak olyan szakkifejezéseket, mint a szexuális zaklatás, illetve olyan szavakat, amik a szülőket is zavarba ejthetik a gyerekekkel való kommunikáció során, mint például maga a szex szó.

Az egyik főszerepet, a cukrosbácsit alakító színész szerint különösen azok a pillanatok fontosak a filmben, amikor a gyerekek felismerik a szituációt, és felidézik szüleik szavait. A film megtekintését siket és halló szülőknek és gyerekeknek egyaránt ajánljuk. Bár a történet meglehetősen jól követhető anélkül is, hogy értenénk az angol szöveget, a Bugyiszabályokat érdemes mindenképpen megbeszélni.

Nem minden cukros bácsi ilyen jó szándékú
Nem minden cukros bácsi ilyen jó szándékú
(Forrás: Wikimedia Commons / Lance Cpl. Joseph / PD)

Forrás

​Deaf actor from Northampton stars in eye-opening NSPCC film about child sex abuse

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!