0:05
Főoldal | Rénhírek

Mentális zavarokhoz vezet az internetezés?

Újabb kutatás hozta azt az eredményt, hogy a túlzott internethasználat káros a mentális egészségre nézve.

nyest.hu | 2014. május 29.

Hogy milyen hatással van a gyerekek az internethasználat, új kutatási területnek számít. Számoltunk már be olyan kísérletekről, amelyek azt bizonyították, hogy a gyerekkori internethasználat kifejezetten fejlesztő hatású is lehet. Ugyanakkor ismertettünk már olyan véleményt is, amely szerint a tizenkét év alatti gyerekeket el kellene tiltani a kütyük használatától. Az minden esetre biztos, hogy a gyerekek egyre fiatalabb koruktól kezdve mind több időt töltenek el különböző képernyők előtt. Most a The Independent magazin számolt be újabb nagy-britanniai kutatások eredményeiről.

Kutatások azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akik sok időt töltenek el a számítógép képernyője előtt, hajlamosabbak lesznek bizonyos mentális problémákra, betegségekre, amilyen a magányosság, a depresszió vagy a szorongás. Az angliai közegészségügyi felmérés készítői arra hívják föl a politikusok és a döntéshozók figyelmét, hogy egyértelmű összefüggést találtak túl sok internetezés és közösségimédia-használat és a csökkent önbecsülés között.

Azok, akik négy vagy több órát ülnek az internet előtt naponta, sokkal inkább ki vannak téve a mentális betegségeknek – mutatja az újabb felmérés. Várható, hogy ezek az új adatok újabb vitákat generálnak majd arról, hogy mennyire tekinthető károsnak a közösségi média,a számítógépes játékok, illetve általában az internet.

Mentális zavarokhoz vezet az internetezés?
Forrás: Wikimedia Commons / Intel Free Press / CC BY-SA 2.0

Most 13 éves kor fölött lehet csatlakozni a Facebookhoz. De tudható, hogy rengeteg ennél fiatalabb felhasználója van a közösségi oldalnak.

Az is várható, hogy az olyan közösségi oldalak, milyen a Facebook, arra lesznek még inkább szorítva, hogy hatékonyabban ellenőrizzék a felhasználók életkorát az újonnan csatlakozók körében.

A kutatás azt a sokkoló eredményt mutatta, hogy 750 ezer brit tinédzser olyannyira lehangolt, hogy úgy érzi, „nincs miért élnie”.

Forrás

The internet can be bad for children’s mental health

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. május 30. 15:12
3 Sultanus Constantinus

@Janika: Inkább arról van szó, hogy ha nem brit (amerikai, ausztrál, kanadai stb.) kutatók lennének, akkor nem foglalkozna velük senki. Ez angolszász országok kultuszának és majmolásának része. Én ezeket nem is tekintem komoly kutatásoknak/eredményeknek, inkább csak arról szólnak, hogy ha nem találnának ki ötpercenként új betegségeket, akkor a pszichológusok éhen halnának...

9 éve 2014. május 30. 15:05
2 Janika

A fenti cikk nyilván kivétel, ám ha brit kutatókról vagy brit kutatásról olvasok, akkor már akaratlanul is valami vicces, de minimum megmosolygotató dologra gondolok.

pl "Britt kutatók megállapították, hogy az angol nők általában jobban vágynak csokira, mint szexre".

Ez csak amolyan újságírói fogás, vagy valóban csak a brit kutatók vizsgálnak ilyen hétköznapi dolgokat? Töbnyire ezeknél a cikkeknél nincs is nevesítve kik is valójában a brit kutatók.

9 éve 2014. május 29. 11:11
1 Brodszky Ildikó

Kellőképpen vizsgálta a kutatás, hogy melyik az ok, és melyik az okozat? Világéletemben szorongásra hajlamos voltam, az internettel már nyugdíjas koromban találkoztam. Sokat használom a netet, általában nagyon hasznosan. Ha néha mégis a kelleténél némileg több időt töltök vele, az azért van, mert nagyon hatékonyan oldja a szorongást.