0:05
Főoldal | Rénhírek

Páncélozott banán

Rákpáncélban található anyagból készült, sprayként felvihető burkolattal védenék meg a banánt a túl gyors éréstől, és tartanák frissen a gyümölcsöt kínai kutatók.

MTI | 2012. augusztus 25.

A boltból hazavitt banán közismerten nagyon gyorsan túlérik, megpuhul és bebarnul, mert számos gyümölccsel ellentétben nem lassul le érési folyamata, miután elérte a teljes érettséget. A gyümölcs ilyenkor továbbra is cukrot állít elő, ez pedig lehetővé teszi, hogy a banánhéjon lévő baktériumok szaporodjanak és elindítsák a gyümölcs rothadását. Ezt a rothadási folyamatot tudták lelassítani a Tiencsini Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, akik rákpáncélból nyert kitozánból készítettek bevonóanyagot.

Hszihung Li kutatásvezető az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján ismertette eredményüket. Mint elmondta, miután befújták a kitozánsprayvel a zöld banánokat, azok 12 nappal tovább maradtak frissek.

„Kifejlesztettünk egy módszert arra, hogyan tartsuk hosszabb ideig zölden a banánt, és miként gátoljuk meg gyors érését. Ilyen bevonatot használhatnak a fogyasztók otthon, de használhatják a boltokban és szállítás közben is” – idézte a kutatót a The Daily Telegraph brit napilap.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. augusztus 27. 10:44
1 Sigmoid

Ekkora hülyeséget!

Most őszintén. Tegye fel a kezét aki szereti a zöld banánt...

Senki? Tényleg? Nahát...