0:05
Főoldal | Rénhírek
FACEPALM!

„Olyan hülye vagy”

Trágár szó az, hogy „hülye” vagy az, hogy „izé”? A Kistehén zenekar száma minden esetre valószínűleg e szavak miatt nem kerülhetett adásba vasárnap este az RTL Klubon.

nyest.hu | 2013. november 18.

„A mai élet szörnyű. Csupa szomorúság és vér. De a henyeség, a fontoskodás, az örökkévaló emberi butaság gondoskodik arról, hogy néha föl is derüljek. Mostanában ez egyetlen vigasztalásom.” Ezt Kosztolányi Dezső írta 1932-ben, de ma is alkalmazható. Történt ugyanis, hogy a Kistehén – általunk már többször emlegetett – zenekar Olyan izé vagy című dalát letiltotta az RTL Klub programigazgatója a vasárnap esti X Faktor műsorából – mondván, hogy az kiverte a biztosítékot. De mi van ebben a dalban?

Meg nem erősített források szerint az volt a baj a dallal, hogy azt egyesek túl trágárnak minősítették... Tény, hogy a zenekar előre rögzített produkciója nem került adásba; a nagy eseményt a Kistehén zenekar a Facebook-oldalán is közzé tette:

Na, sikerült kivernünk a biztosítékot az X-faktorban (is) , így a Kistehén nem került adásba...

Az azonban, hogy pontosan mi is verte ki a biztosítékot, egyelőre nem világos. Hallgassuk meg a dalt, hátha kiderül! (Vigyázat, trágárságot nem tartalmaz!)

Olyan hülye vagy, nagyon hülye vagy

Olyan hülye vagy, vagy nagyon hülye vagy
Olyan izé vagy, nagyon izé vagy
Olyan izé vagy, vagy nagyon izé, nagyon izé vagy.

Olyan olyan izé vagy, na mondd már ki, olyan olyan izé vagy na!
Tudod, olyan hogyishívják, na mondd már ki, olyan olyan hogyishívják na!
Itt van a nyelvemen, hol is lenne máshol.
Honnan is tudhatnám?
Szopjad ki az ujjadból!

Kétféle ember van, az egyik olyan, mint én,
a másik nem.
Van a jó, aki elsősorban rendes,
mindenesetre nem pofázik, csendes.

Kétféle ember van, az egyik olyan, mint te
a másik nem.
Van a rossz, akit elsősorban nem ismerek,
mindenesetre nem szeretek, mindenesetre utálom!

Olyan olyan izé vagy, na mondd már ki, olyan olyan izé vagy na!
Tudod, olyan hogyishívják, na mondd már ki, olyan olyan hogyishívják na!
Gondolkodni jó, de aludni jobb, meg enni,
na erről ennyi,

fejem nem káptalan, könyökömön jön ki.
Üres az agyam, nincsen benne semmi,
csak az a sok megjegyzett álom,
delfin húzza apát egy lovas szánon.

Sehol a betűk, sehol a számok,
mindenhol csak a csend tortabevonóval.
Gondolkodni jó, de aludni jobb, meg enni,
na erről ennyi.
Facepalm
Facepalm
(Forrás: Wikimedia Commons / Alex E. Proimos / CC BY 2.0)

Jól hallják és látják olvasóink, hogy a legdurvább kifejezés a hülye és az izé. Kétségtelen, hogy ezek elég sokszor előfordulnak a dalban, de ettől még egyik sem lesz trágárság. A szöveg értelmezésekor az is kiderülhet, hogy a hülye semmiképpen nem jelent a dalban semmi bántót. Gyakorlatilag az olyan hülye vagy az olyan izé vagy kifejezésnek a szinonimája, ami nagyjából annyit tesz a dal (és a dal által imitált helyzetek) kontextusában, hogy ’kicsit nem tetszik, ami csinálsz, ezért kicsit nyafogok neked, téged hibáztatva’.

Hogy ez miért trágár? Hogy ez miért botránkoztat meg bárkit? Talán azért, mert nem értette meg? Igaz: gondolkodni (egy dalszövegen is) jó, de aludni jobb, meg enni, na erről ennyi. Minden esetre a Kistehén dala valószínűleg ennyire még nem találta meg sehol a helyét, mint most az RTL Klub műsorából kihagyva.

Forrás

Letiltották az X-Faktorban a Kistehént

A KisTeHéN hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. november 19. 08:57
2 Grant kapitány

"Gyakorlatilag az olyan hülye vagy az olyan izé vagy kifejezésnek a szinonimája"

Egyáltalán nem vagyok biztos ebben. A "hülyé"-t kimondja az énekes vagy tízszer (nem számoltam meg), az "izé" helyett viszont keresi a megfelelő kifejezést, de nem találja, sőt a hallgatóra bízza a megtalálását ("szopjad ki az ujjadból").

"Hogy ez miért trágár? Hogy ez miért botránkoztat meg bárkit?"

A szöveg nem trágár, hanem obszcén. A kettő nem ugyanaz. Obszcén célzás benne a "szopjad ki", ami az énekben sokkal hangsúlyosabb, mint az utána következő "az ujjadból". Talán ezért botránkoztathat meg egyeseket.

Amúgy zeneileg értékelhetetlen ez a szám, leginkább olyan, mintha a Belga valamelyik - nyíltan trágár szövegű - számának a gyenge utánzata lenne. Zeneileg azok a számok is nullák, de legalább egy kicsit szellemesek, ahogy a csúnya beszédet parodizálják. Ez viszont nem az. Na erről ennyi.

10 éve 2013. november 18. 20:24
1 Sigmoid

Hát trágárnak nem trágár ugyan, de alpárinak kétségkívül alpári. Persze azt fel lehet hozni a dal mentségére, hogy csak iróniából alpári, mondhatni az alpáriságnak magának mutat görbe tükröt, de személy szerint értem az RTL Klub döntését.