0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvtanulásra buzdít a TIT

A 21. század kihívásaira készít fel Magyarország legrégebbi civil szervezete, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a TIT elnöke, aki a szervezet keddi közgyűlése alkalmából értékelte az elmúlt év eredményeit az MTI-nek.

MTI | 2012. május 23.

Mint kifejtette, a közgyűlésnek kettős az üzenete: egyrészt változatlanul magyar nyelven kell közvetíteni a kor legfrissebb tudományos eredményeit, másrészt idegen nyelveket kell oktatni.

Bugát Pál akadémikus hozta létre néhány társával 1841-ben a Magyar Királyi Természettudományi Társulatot azzal a céllal, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljanak a tudományos ismeretek. Azt vallotta, hogy a tudomány anyanyelven történő terjesztése a nemzet életének fenntartója, ma sincs ez másképp” – fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

Szavai szerint napjainkban az Európai Unióban, de itthon is nehéz boldogulni nyelvismeret nélkül, ugyanakkor Magyarország a 27 európai EU-tagország közül az idegen nyelvek tudását illetően a 26. helyen áll. „Magyarország, a magyar gazdaság Európai Unión belüli létezésének egyik feltétele, hogy a magyar munkaerő idegen nyelveket beszéljen. Ezt szolgálja a TELC-programunk, amely nemzetközi bizonyítványt ad négy nagy világnyelvből. Egy év alatt a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 87 vizsgahelyén 33 ezren vizsgáztak” – emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Az akadémikus kitért arra, hogy változatlanul nagy érdeklődés nyilvánul meg a TIT egyéb programjai, szakkörei és kiállításai iránt.

„Nagy országos rendezvényünk volt a magyar nyelv hete, amelyet mi rendezünk évről évre, és kiemelt rendezvényeink voltak a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából is. Egy év alatt félszáz konferenciát szerveztünk, 110 alkalommal, több mint 3500 résztvevővel tartottuk meg a TIT Szabadegyetemének rendezvényeit. A társadalomtudományok területén ezer ismeretterjesztő előadást tartottunk, további 750-et a természettudományok tárgykörében” – sorolta az adatokat Vizi E. Szilveszter, aki kiemelte a TIT két csillagászati intézménye, az Uránia Csillagvizsgáló és a Planetárium közművelődési szerepét is.

„Közel százezren vettek tavaly részt e két intézmény programjaiban” –jegyezte meg az akadémikus. Változatlanul igen népszerű a TIT három ismeretterjesztő folyóirata – az Élet és Tudomány, a Természet Világa és a Valóság –, amelyek a határon túlra is eljutnak, és a társulat kétezer példányban jelentetett meg tavaly könyveket.

„Mindezt minimális, húszmillió forintos költségvetési támogatás mellett valósítottuk meg. A TIT alkalmazottainak száma 126 fő, viszont több százra tehető azoknak az orvosoknak, kutatóknak, tanároknak, mérnököknek, ipari menedzsereknek a száma, akik ingyen tartanak előadásokat Magyarország legrégebbi civil szervezete keretében, hiszen minden szakember, tudós kötelessége az ismeretek terjesztése” – összegezte Vizi E. Szilveszter.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!