0:05
Főoldal | Rénhírek

Hogyan válasszunk nyelviskolát?

Tíz pontban gyűjtötte össze a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) azokat a szempontokat, amelyekre érdemes figyelni, ha egy munkáltató nyelvi képzést szervez; a szervezet azt javasolja, hogy regisztrált és akkreditált nyelviskolát válasszanak, és ne csak az ár legyen a döntő szempont.

MTI | 2012. április 4.

A tömörülés az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában felidézte: a szakképzési hozzájárulásról szóló új, 2012. január 1-jével hatályba lépett törvény megvonta a munkáltatóktól azt a költségcsökkentési lehetőséget, hogy a kötelezően fizetendő szakképzési hozzájárulás egy részét munkavállalóik (nyelvi) képzésére fordítsák.

A szakmai szervezet azt írta, hogy mivel e lehetőség megszűnt és a képzésre fordítható keret a válság miatt egyébként is csökken, 2012-től még fontosabb, hogy a nyelvi képzéseket a lehető leginkább költséghatékony és mérhető módon szervezzék; ehhez szeretnének segítséget nyújtani.

Az egyesület kiemelte: nem elég, ha a szervezők keresnek egy nyelvtanárt, aki számlát tud adni az oktatásról, a vállalati nyelvoktatásnak továbbra is meg kell felelnie a hatályos jogszabályoknak.

Azt javasolják, hogy a munkáltatók válasszanak regisztrált és akkreditált nyelviskolát, ellenőrizzék a referenciákat, és ne csak az ár legyen a döntő szempont. Fontosnak tartják, hogy minősített legyen az adott nyelviskola, s az érintettek pontosan határozzák meg a nyelvi célokat és igényeket. Indítványozzák, hogy a szervezők ne feledkezzenek meg a lehetséges pályázati finanszírozási lehetőségek feltérképezéséről, és olyan nyelviskolát válasszanak, amely az adminisztráció terheinek nagy részét leveszi a vállukról.

Fontos a nyelvoktatás eredményességének mérését előre tisztázni, és olyan nyelviskolát választani, amely rugalmasan alkalmazkodik az iparág, a cégprofil, a munkarend speciális elvárásaihoz, a konkrét célokhoz – írták.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete független, országos szakmai szervezet. Tagjai kizárólag olyan nyelviskolák lehetnek, amelyek a szigorú minősítési követelményeknek megfelelnek; jelenleg az országban csaknem 50 minősített nyelviskola van. Az egyesület szaktanácsadással megkönnyíti a nyelviskolákkal kapcsolatos választást, és jogorvoslati javaslattal segít, ha esetleg jogi vita alakulna ki egy nem körültekintően választott, „problémás” nyelviskolával.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!