0:05
Főoldal | Rénhírek

Német nyelvlecke

Meg szeretné tanulni a német összetettszó-gyártás rejtelmeit? Az alábbi videó segítségével ráérezhet Barbara rebarbarás sütijének ízére.

nyest.hu | 2013. december 3.

A nyelvtanulók különösen vonzónak találják a nyelvekben a legeket. Ilyenek például a leghosszabb szavak, a legtöbb egymás után következő mássalhangzót vagy magánhangzót tartalmazó szavak. Az alábbiakban a német összetettszó-gyártás rejtelmeihez kerülhet közelebb az olvasó.

A híres magyar példa, a megszentségteleníthetetlenségeitekért kispályás a német összetételhez képest, amit most nem ismételnénk el. Míg a magyarban a szóképzés az az eszköz, amellyel jó hosszú szavakat lehet létrehozni, a németben a szóösszetétel az. A nyelvtörőnek is beillő német összetételek azért is különösen mulatságosak, mert hangalakjukban nagyon hasonlítanak egymáshoz az összetételi tagok, így egymás után rengeteg azonos vagy szinte azonos szótag következik.

Noam Chomsky és az általa elindított generatív nyelvészeti irányzat nagy felfedezése a nyelvekkel kapcsolatban, hogy rekurzív természetűek. Ez azt jelenti, hogy a nyelvi szerkezeteket felépítő szabályok kimeneteire újra és újra alkalmazhatjuk a szabályokat – ha kedvünk és időnk van, egészen a végtelenségig. Ez valóban nagyszerű, de cseppet sem praktikus tulajdonság, a nyelvben ugyanis a legritkább esetben találkozunk végtelen hosszú vagy a fentihez hasonló, nagyon hosszú szerkezetekkel.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!