0:05
Főoldal | Rénhírek

Moszkva tér lesz a Blahán!

A rendszerváltás utáni utcaátnevezésekre emlékezik több programjával is a Blaha Lujza téri Corvin áruházban működő Müszi (Művelődési Szint).

nyest.hu | 2014. szeptember 15.

Szeptember 22-től ismét lesz Moszkva tér Budapesten, csak most nem a megszokott helyén, hanem a Blaha Lujza téri Müsziben. A kiállításhoz beszélgetés, filmvetítés és koncert is kapcsolódik. A tárlat szeptember 22-e és október 5-e között tekinthető meg.

A programsorozat megrendezésének motivációiról a következőt olvashatjuk a Müszi honlapján:

[A] Müszi belső tereinek elkeresztelésével demonstrál az egyre szaporodó, sok esetben kevésbé indokolt, nyilvános vitát nélkülöző átnevezések gyakorlata ellen. Az akció célja egyrészt, ha egy mikroközösségen belül is, de az emlékezet felszínén tartson/ vagy visszaemeljen egykor meghatározó fogalmakat és közszereplőket. Másrészt, hogy e nyelvi gesztus révén is eljátsszon a szuverén közösség, a belvárosi miniállam koncepciójával. A Moszkva tér után, amely névváltásával a legutóbbi, 2011-es átnevezési hullám emblematikus fordulópontját jelentette, a Szint egyik legfrekventáltabb közösségi helyszínét, a Müszi kávézót nevezzük el, s ehhez kapcsolódva a vele szomszédos térben kamarakiállítást rendezünk.

Moszkva tér lesz a Blahán!
Forrás: mut-mutato.blog.hu

A kiállításon két alkotó, Kis Judit és Kroó Anita művei tekinthetőek majd meg. Ezen kívül szeptember 22-én 19 órától beszélgetés és vetítés lesz A Moszkva tér gyermekei című könyv szerzőjével, Pőcze Flórával. Utána pedig 21 órától a Moszkva tér zenekar (MOX) ad koncertet.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. szeptember 18. 08:56
2 Fejes László (nyest.hu)

@deakt:

1. Természetesen 1990 környékén indokolt lett volna.

2. Az indoklás az volt, hogy a tér történelmi elnevezését állítják vissza. Kb. 20 évig volt Széll Kálmán tér, és negyvenig Moszkva...

3. Moszkvával mint várossal semmi baj nincs. Adolf Hitlerrel mint személlyel picit több.

+1. Amennyire a híreket követem, most Moszkva nagyon jó barátunk, ő véd meg minket a hanyatló nyugattól...

(Arról az apróságról nem is beszélve, hogy ilyenkor legalább a helyi lakosságot illene megkérdezni. Legalább a szimbolikus elnevezéseknél.)

9 éve 2014. szeptember 18. 08:41
1 deakt

Mi nem indokolt az egykori megszálló hatalom erődemonstrációját jelentő Moszkva tér átnevezésén? Legyenek kedvesek a Kodály köröndön is Adolf Hitler nosztalgiapartyt rendezni !!