0:05
Főoldal | Rénhírek
Papírhullaház

Holt könyvek társaságában

Láttunk már kísértetkönyvtárat, de ilyet bizony még nem! Íme egy könyvtár-installáció, mely a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományát modellezi.

_sven | 2012. február 28.

A Halott könyvtárban a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A tárlatlátogató már az ajtóban egy csapásra könyvtárlátogatóvá, passzív befogadóból résztvevő megfigyelővé válik. Jó fogás. Ki itt belép, ötezer soha ki nem kölcsönzött könyv társaságában találja magát. Van ebben valami hátborzongató. Kicsit gettó, kicsit hullaház. Pedig nem szűk körnek szánt, elvetemült szakkönyvekről van szó. Egytől egyig az „átkosban” készültek és kerültek a polcokra, az általános érdeklődésű olvasóközönséget megcélozva, mégsem volt rájuk kíváncsi senki. Így, reflektorfényben, hirtelen érdekes lesz az, ami tegnap még nem volt az.

Holt könyvek társaságában
Forrás: MTI / Czimbal Gyula

Lehet azonban, hogy az egész csak első ránézésre tűnik ilyen tragikusnak. A kikölcsönzetlenségnek ugyanis az érdektelenségen kívül több más oka is lehet. Előfordulhat például, hogy akadtak érdeklődők, akik egész egyszerűen megvették a könyveket, mert meg akarták tartani őket. Nem mellékesen azért, mert akkoriban még fillérekbe kerültek. Talán izgalmasabb lenne egy eladási, illetve elnemadási helyzetképet installálni. Bár gyanítom, ez ügyben csak találgatásokhoz és statisztikákhoz fordulhatunk, könyvcímekkel egy kiadó sem rontana a presztízsén.

A különös tárlat a kiállított könyveknek még egy esély, számomra elsősorban gondolatébresztő. Hogyan lehet jól megbecsülni az olvasói igényt egy adott könyvre? Miért nem népszerűbbek a könyvtárak ma, amikor drága a könyv? Horribile dictu: abszolút érték-e a könyv egyáltalán? Nem ez az első, és valószínűleg nem is az utolsó eset, hogy provokációval hívják fel a figyelmet a könyvek és az olvasás jelentőségére.

A kötetek 2012. február 28-tól ingyenesen böngészhetők és helyben olvashatók a Centrális Galériában (1051 Budapest, Arany János utca 32.) hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. Menjünk, leheljünk életet beléjük!

A cikk eredetileg a Totáliber blogon jelent meg. További kapcsolódó cikkek a blogról:

Mi lesz veled, könyvespolc?

A tiltás varázsa

Galaxis útikalauz olvasóknak

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!