0:05
Főoldal | Rénhírek

A világ tíz legolvasottabb könyve

A Szentírás után jóval lemaradva Mao Ce-tung beszédeit, Anne Frank naplóját, A Gyűrűk Urát és Coelho regényét találjuk a legnépszerűbb könyvek között.

nyest.hu | 2014. március 20.

Melyek a világ legolvasottabb könyvei? – Jared Fanning, a visual.ly kreatív igazgatója, digitális design-nal foglalkozó szakember utánajárt az adatoknak, és készített egy igen látványos infografikát, arról, hogy melyek a világ legnépszerűbb olvasmányai.

Az ábra az elmúlt fél évszázad alatt világszerte eladott példányszámokat mutatja. Láthatjuk, hogy a népszerűségi listát toronymagasan a Biblia vezeti mintegy 3900 millió eladott példánnyal világszerte. A második helyen – talán meglepő módon – A Quotations from Chairman Mao Tse-tung (Idézetek Mao Ce-tung elnöktől) című kiadvány áll, amely a kínai kommunista vezér válogatott beszédeit tartalmazza. Ebből az utóbbi ötven évben 820 millió példány kelt el. A dobogó harmadik fokán pedig a Harry Potter-sorozat áll 400 millió eladott példánnyal.

A világ 10 legolvasottabb könyve
A világ 10 legolvasottabb könyve
(Forrás: Facebook)

A lista negyedik helyén A Gyűrűk Ura trilógia szerepel 103 millió eladott példánnyal. Negyedik Az alkimista című 1988-as Coelho-regény 65 milliós eladott példányszámmal. A listán szerepel még A Da Vinci-kód, Dan Brown regénye, az Alkonyat-tetralógia Stephenie Meyertől, Margaret Mitchell regénye, az Elfújta a szél.

Az egyetlen praktikus kiadvány a top tízes listán a Think and Grow Rich (Gondolkozz és gazdagodj) című kötet 1937-ből, amely a címéhez híven a meggazdagodás praktikáit mutatja be. Erre az elmúlt ötven évben 30 millió ember volt kíváncsi. A tíz legnépszerűbb könyv listáját Anne Frank naplója zárja 27 millió példánnyal. A zsidó származású német lány 1942-től, 13. születésnapjától kezdve vezette naplóját 1944 augusztásáig. Anne 1945 márciusában, pár héttel a koncentrációs tábor felszabadítása előtt halt meg Bergen-Belsenben.

A tíz legnépszerűbb könyv – a meggazdagodás praktikáiról szóló amerikai kötet kivételével – magyar nyelven is elérhető. Ha valaki még nem olvasta őket, itt az ideje!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. március 21. 10:01
4 csillagdóra

Szerintem vallási és hatalmi könyvet nem nagyon kéne belevenni.. mi a helyzet például a Koránnal? A tisztel amerikai úr erről vagy nem akart vagy nem tudott adatot szerezni. Szerintem ez a lista "nyugat" ízlését tükrözi, kivéve persze Mao Ce Tungot, de az ő írása valószínűleg kötelező olvasmány volt Kínában. Az arab országokban több százmillió ember él, és ott tényleg mindenki vallásos és olvassa is a szent könyvüket. Így talán a Koránnak az első 4 helyen ott kéne lennie.

Fura, hogy szinte kizárólag az angol nyelvű írodalmat képviselnek itt könyvet..nem hiszem el, hogy pl. se spanyol, se hindi, se orosz nyelven nem íródott könyv, amit minimum 27 millióan olvadtak volna. Még ha az india szegény lakosság egyáltalán nem is olvas könyvet, akkor is 1,2 milliárdan vannak! Szerintem ez a lista egyszerűen csak azt mutatja, hogy hol van ilyen jellegű statisztika. Persze lehet, hogy tévedek, de ez megint csak azt mutatja, hogy az angol a mindenható. Én ebben nem hiszek, attól függetlenül, hogy a könyvekből 4-et olvastam.

10 éve 2014. március 20. 23:23
3 Athina

1. Napoleon Hill könyve elérhető magyarul, 2004-ben adta ki a Bagolyvár kiadó.

2.Mao Ce Tung művei a kommunista Kína alapkönyvei, mint anno a Lenin összes a SZU-ban és a szocialista táborban. Az eladott példányok száma Kína hatalmas lakosságával van összefüggésben, nem az olvasottságával. Szóval így a lista enyhén szólva megtévesztő.

10 éve 2014. március 20. 19:34
2 siposdr

Annak idején lépten-nyomon találkozni lehetett Lenin műveivel, ráadásul sok-sok nyelven. Kizártnak tartom, h kevesebb, mint 27 millió példányban adták volna ki ezeket.

10 éve 2014. március 20. 16:59
1 Janika

A sorozatokat vajon hogyan vették figyelembe? Ugyanis ha könyvenként összesítették, akkor nem túl korrekt az eljárás.