0:05
Főoldal | Rénhírek

Nemzetgyűléstől A részeg elefántig

Könyvhét várja az olvasókat – és írókat – Győrött. A június elsején kezdődő rendezvényen kicsik és nagyok is találhatnak olvasnivalót.

MTI | 2010. május 26.

Tolvaly Ferenc író és Gömöri György költő, műfordító lesz a vendége a június 1-jén nyíló győri könyvhétnek, amelyen az író-olvasó találkozók mellett könyvbemutatók és zenés irodalmi programok várják a közönséget – közölte Ottófi Rudolf alpolgármester a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Mint azt Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a győri könyvhét Haas György A szeretet apostola című kötetének bemutatójával indul. A mű a Győr közeli Börcs községben 1903-ban született Varga Béla plébános, a Nemzetgyűlés egykori elnökének életpályáját dolgozza fel, aki a második világháború alatt sokat tett a lengyel menekültekért: kormányzati segítséggel létrehozta számukra Európa akkor egyetlen lengyel gimnáziumát. 1939-től volt tagja az országgyűlésnek kisgazda képviselőként, s 1946 februárja és 1947 júliusa között töltötte be a házelnöki tisztséget. A róla szóló kötetet Katona Tamás történész mutatja be - tette hozzá a könyvtárigazgató.

Tolvaly Ferenccel június 4-én, a Győrött élő 90 éves népzenekutatóval, Barsi Ernővel pedig egy nappal később találkozhatnak az érdeklődők. Gömöri György költő, műfordító, irodalomtörténész június 7-én lesz a Rába-parti város vendége.

A könyvhét alkalmából a helyi kulturális intézmények több kiadványát is bemutatják. Perger Gyula A pusztulás képei című kötete Győr 1944-es bombázásáról ad hiteles képet Dobos Vilmos felvételei segítségével. Nikodém Gabriella és Szabó Jenő tanulmánya pedig a magyar bélyeg történetét dolgozza fel.

A zenés irodalmi műsorok közül a Sebő Együttes június 3-ai koncertjét, továbbá az Égzengő Zenekar és Mocskonyi Gergely előadóművész június 5-i zenés-verses előadását emelte ki Horváth Sándor Domonkos, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója.

A felnőtteknek szóló rendezvényekhez gyermekprogramok is kapcsolódnak. A kisebbeket várják A részeg elefánt című Lackfi János-kötet bemutatójára, de lesznek kézműves foglalkozások, amelyeken papírból, textilből, fonalból, drótból készíthetnek könyvjelzőket a gyerekek – említette példaként Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!