0:05
Főoldal | Rénhírek

Gyermekirodalmi napok a PIM-ben

Kortárs gyermekirodalmi napokat szervez a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése (MGYKE) február 21. és 23. között a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

MTI | 2013. február 19.

Az MGYKE az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy immár másodszor jelentkezik Kortárs gyermekirodalmi napok néven a rendezvény, de az Aranyvackor díjátadóját és a hozzá kapcsolódó konferenciát 2007 óta többször is megrendezték.

Mint írták, a rendezvénnyel az Aranyvackor-díj és a hozzá kapcsolódó konferencia hagyományait folytatva olyan szakmai fórumot akarnak létrehozni, amelyen a gyerekkönyvekhez és a kortárs magyar gyerekirodalomhoz kötődő meghatározó szakterületek képviselői találkozhatnak, személyesen vitathatják meg a legfontosabb kérdéseket, megoszthatják saját tapasztalataikat, és ezáltal elősegíthetik a kommunikációt és a kortárs gyerekirodalom „komolyan vételét”.

A 2007-ben alapított, kétévente pályázat útján odaítélt elismerés célja olyan meseírók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. A szerzők és illusztrátorok adott témakörre építve készíthetik el pályaműveiket. Az idén mítoszok és legendák témában várták a pályázatokat. A pályázat révén olyan művek jelenhettek meg, mint például Lakatos István Dobozvárosa, Finy Petra A csodálatos szemüveg című műve, Bátky András Pipogya-sorozata vagy Máté Angi Volt egyszer egy című kötete.

A beérkezett pályamunkákról szakmai zsűri dönt, amelynek elnöke Richly Zsolt grafikus, rajzfilmrendező, tagja Szabó T. Anna író, költő, Paulovkin Boglárka illusztrátor, Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője, Anna Laura Cantone olasz illusztrátor és Keresztesi József kritikus.

A szervezők az idén meghirdették a Kisvackor-pályázatot is, amellyel a gyerekeket kívánták megszólítani. Erre a felnőtteknek kiírt témában csoportosan pályázhattak gyerekek; a nyertesek könyvet vagy papírszínházat hozhatnak létre.

A program február 21-én csütörtökön tíz órakor az Aranyvackor-díj átadásával kezdődik, majd előadások, kerekasztal-beszélgetések lesznek. Pénteken Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság elnöke tart előadást arról, miként építhető be a kortárs gyerekirodalom az oktatás hétköznapjaiba. Beszélgetést tartanak könyvtári lehetőségekről az olvasásfejlesztésben, szóba kerül a gyerekkönyvoldalak grafikai világa, a drámapedagógia szerepe az oktatásban, Fenyő D. György magyartanár pedig arra keresi a választ, miért nem szeretnek olvasni a mai gyerekek.
Szombaton adják át a Kisvackor-díjakat, majd kézműves foglalkozások, mesesarok várja az érdeklődőket. A programot a pályázat győztes munkáinak bemutatása, a Katáng együttes koncertje és játékos tárlatvezetés zárja.

A MGYKE-t 2008-ban alapította hét kiadó, jelenleg 13 hazai és határon túli könyves cég tagja a szervezetnek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!