0:05
Főoldal | Rénhírek

A világ könyvfővárosa pár órára tőlünk

Csupán egy vonatút, netán néhány óra autózás, és már ott is lehetünk Ljubljanában, 2010 könyvfővárosában. Magyar könyvek is bemutatkoznak itt.

nyest.hu | 2010. május 4.

Majd’ fél évezred kincseit mutathatja be Magyarország, egészen pontosan az Eötvös Loránd Tudományegyetem a szlovén fővárosban, Ljubljanában. Aki azonban kincsek alatt aranyat, ezüstöt ért, csalódna – hiszen itt a tudomány és kultúra kincseit, hazánk egyik legértékesebb könyvgyűjteményét mutatják be.

Nem véletlen a helyszínválasztás: 2010-ben Ljubljana a világ könyvfővárosa az UNESCO döntése szerint – írja a kultura.hu. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének választása az apró, ám lendületesen fejlődő Szlovénia fővárosára esett – Magyarországnak pedig lehetősége van több mint egy hónapon keresztül megismertetnie szomszédaival azokat a könyvritkaságokat, amelyekre büszke.

Aki ellátogat a szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtárba május 4. és június 14. között, számos kódexet, ősnyomtatványt nézhet meg, de még két corvinát is megcsodálhat. A 15. századtól a 19. századig terjed a dokumentumok „keltezése”. Ezt egészíti ki egy átfogó kiállítási anyag a legkorábbi magyar nyelvű és magyar vonatkozású könyvekből.

Egy év múlva Szlovéniának is módja lesz viszonozni a látogatást – számol be a portál. Jövő tavasszal ugyanis a könyvtárak közötti együttműködés keretében Budapest látja vendégül a szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtár ritkaságait bemutató kiállítást.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!