0:05
Főoldal | Rénhírek

Márai pénzt hoz a könyvtárak konyhájára

Márai Program néven jövő év januárjában elindul az évi 1 milliárd forintból működő könyvtártámogatási és könyvszakmai projekt.

MTI | 2009. november 24.

Jövőre indul a Márai Program, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hosszú távú, évi 1 milliárd forintból működő könyvtártámogatási és könyvszakmai projektje – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az NKA elnöke.

Mint Harsányi László elmondta, a Márai Program a kulturális alap legjelentősebb vállalkozása nemcsak összegében, de várhatóan hatásában is. A kezdeményezés nem egyszerűen a könyvtárak támogatásáról szól, inkább egy átfogó könyvtámogatási rendszer, amely elősegíti, hogy a nemzeti kultúrkincs szempontjából fontos kötetek széles körben hozzáférhetők legyenek a hazai és a határon túli könyvtárakban.
A program indulásakor a részt vevő könyvtárak egy 1000 címet tartalmazó listáról rendelhetnek, amely 40 százalékban klasszikus és kortárs szépirodalmat, illetve gyermek- és ifjúsági műveket, 60 százalékban tudományos és szakkönyveket, valamint ismeretterjesztő kiadványokat és kézikönyveket tartalmaz majd. A felsorolt műfajokon kívül csupán hangoskönyvek kerülhetnek a rendelhető kiadványok közé, legfeljebb 5 százalékos arányban.
Harsányi László tájékoztatása szerint az első kiírás során a magyarországi bejegyzésű, illetve határon túli magyar kiadók az utóbbi három esztendőben megjelent köteteiket nevezhetik, ezekről egy paritásos bizottság dönt, melyet egyenlő arányban alkotnak az NKA Szépirodalmi, Könyvtári, valamint Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumának delegáltjai.
Fontos szempont, hogy a bizottság csak a kiskereskedelmi ár 60 százalékát nem meghaladó ajánlatokat veszi figyelembe a lista összeállításakor, amely azonban évente többször frissül majd, hogy a legújabb kiadványok mindig rendelhetők legyenek - emelte ki, hozzátéve: az ezres listáról a könyvtárak szabadon választhatnak.
Újságírói kérdésre válaszolva Harsányi László elmondta, a Márai Program közvetlenül nem támogatja az alkotókat, de a listán a magyar szerzők prioritást élveznek majd. Az 1 milliárd forintos forrásösszeg lehetővé teszi, hogy a programra egy kommunikációs kampány segítségével a nagyközönség figyelmét is felhívják, a könyvtárak mellett így magát az olvasást is népszerűsítve.
A hazai könyvtárak évi 3 milliárd forint körüli összeget fordítanak könyvbeszerzésre, ezért elmondható, hogy a Márai Program jelentős változást hoz majd. A programban az első évben mintegy 600 nyilvános könyvtár vehet részt – elsősorban az olvasószám és az intézménynek otthont adó település lakosságszáma alapján –, ezek a hazai nyilvános könyvtári jegyzékben szereplő intézmények 50-60 százalékát teszik ki.
A program hosszú távú fenntarthatóságát biztosítja, hogy az NKA 2010-től stabil bevétellel, az ötös lottó játékadójának 90 százalékával számolhat – hangsúlyozta a kulturális alap elnöke.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...