0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Marcipán bolt

Nem volt könnyű dolguk azoknak, akiknek azt kellett kiírniuk az üzletükre, hogy: Szamos + marcipán + bolt.

nyest.hu | 2014. december 2.

Kenyeret a péknél veszünk, de cipőt a cipőboltban, húst pedig a hentesnél vagy a húsboltban, inni pedig néha az italboltba megyünk. De hol vehetünk marcipánt? – A cukrászda ebben az esetben rossz válasz, van ugyanis speciális szaküzlet, ami kifejezetten a marcipán, méghozzá a Szamos-féle marcipán eladására szakosodott. Na de hogy írja le ez a bolt a nevét?

Sándortól kaptunk Egerből a következő képet, amiről kiderül, hogyan írják a valóságban:

Marcipán bolt
Forrás: nyest.hu

Nem állítjuk, hogy könnyű feladvány: a Szamos márkanév + marcipán + bolt. A Szamos-marcipán a szabályzat szerint kötőjellel lenne írandó. (Ugyanakkor mint márkanév a gyártó oldalán például Szamos Marcipán-ként szerepel, tehát ez is egy tulajdonnév!) A marcipánbolt viszont a fenti példák alapján egyértelműen egybeírandó. A szabályzat szerinti helyes írásmód feltehetőleg a Szamos-marcipánbolt lenne, de talán jobb megoldás a Szamos marcipánbolt. (Ugyanígy elképzelhető pl. Adidas cipőbolt is.)

A képen szerepel még egy tábla, amely csokoládé és marcipán bonbon-okat kínál. Játékra hívjuk olvasóinkat! Írják meg nekünk e-mailben vagy kommentben, hogy hogyan értelmezik ezt a feliratot; milyen értelmezés esetén hogyan kellene írni, és miért. A helyes megfejtők között nyest-előfizetéseket sorsolunk ki!

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. december 3. 10:54
1 Sultanus Constantinus

A helyes írásmód "Szamos Marcipán-bolt".

A másik felirat "Csokoládé- és marcipánbonbon" lenne helyesen.