0:05
Főoldal | Rénhírek

Kinevetik a kirgiz elnöki jelölteket

Kirgizisztánban televíziós közvetítésben kell az elnökjelölteknek bizonyítaniuk, hogy beszélik a kirgiz nyelvet, a közönség nagy lelkesedésére.

nyest.hu | 2011. szeptember 6.

A kirgizeknek általában nincs sok okuk a nevetésre, de máshogy lesz ez idén szeptemberben. 83 személy jelölte magát az ország elnöki posztjára, és e személyeknek mind igazolniuk kell, hogy beszélik a kirgiz nyelvet. A bizonyítási eljárásokat a televízió is közvetíti majd – naponta ötöt – a kirgiz közönség hatalmas lelkesedésére. A jelöltek közül ugyanis sokan hibásan beszélik a kirgizt, és hibáikon boldogan nevethet a tévé közönsége is.

Kirgizisztánban a szovjet idők óta általánosan elterjedt az orosz nyelv használata, a fővárosban, Biskekben ez a lakosság többségének anyanyelve. Az országban ugyan a kirgiz az állami nyelv, de 1996 óta az orosz is hivatalos. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a lakosság 30 százalékának nem kirgiz az anyanyelve.

A kirgiz elnökjelölteknek 2200$-nak megfelelő regisztrációs díjat is kell fizetniük, és igazolniuk, hogy legalább 30 ezer támogatójuk van, ezért hétfőn többen is tiltakoztak a parlament épülete előtt. Eddig 18 jelölt fizette be a regisztrációs díjat, így az ő kirgiz nyelvi tesztjüket már biztosan fogja közvetíteni a televízió.

 

Forrás:

Radio Free Europe: Kyrgyz Presidential Candidates To Take Language Tests

 

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. szeptember 7. 14:38
3 Nước mắm ngon quá!

Független Állatok Közönsége - Kirgizda Párt

12 éve 2011. szeptember 7. 14:36
2 Nước mắm ngon quá!

@Pesta: Kedves barátaim, még egyszer mondom, kedves barátaim. Kétszer mondok mindent, elmondom még egyszer, mert egyszer nem elég, kétszer kell mondani. Azért ismétlem magam, mondom el még egyszer ugyanazt, mert ezt mondták a dakoták, az indiánoktól így hallottam.

12 éve 2011. szeptember 6. 21:16
1 Pesta

Na, ha ez nálunk is így menne! Akkor D-209, Gyurcsány sose lett volna miniszterelnök, Sólyom és Schmitt meg államfő... Meg a holdudvaruknak se ártana egy magyarteszt.