0:05
Főoldal | Rénhírek
Ahol Schmitt Pál megbukott volna?

Elnökjelöltek buktak nyelvtudásuk miatt

Kirgizisztánban televíziós közvetítésben vizsgáztatják az elnökjelölteket nyelvtudásukból. Ketten máris megbuktak.

nyest.hu | 2011. szeptember 9.

Kirgizisztánban nem lehet akárki elnök – a jelölteknek bizonyítaniuk kell, hogy írni, olvasni és beszélni is tudják a kirgiz nyelvet. A nyelvi tesztet ráadásul a televízióban is közvetítik, a kirgiz közönség nem kis örömére.

Az első jelöltek máris átestek a három részből álló teszten, és közülük kettőt meg is buktatott az akadémikusokból álló bizottság.

A nyelvi teszt három részből áll. Először is, a jelölteknek le kell írniuk elnöki programjukat. Ötnél több nyelvtani vagy helyesírási hiba után a jelölt máris búcsút inthet az elnöki széknek. Ezután részletesen kell beszélniük programjukról, végül pedig fel kell olvasniuk egy kirgiz nyelvű írásból.

A 83 jelöltből egyelőre alig néhányan estek át a vizsgán, mert naponta csak öt jelölt nyelvtudását tesztelik. Ketten azonban máris megbuktak, egyiküket saját programjának összegzése, másikukat pedig a felovasás miatt utasították el. Mások azonban jobban teljesítettek. Két kirgiz párt vezetője is sikeresen átment a teszten.

A dolgot kimondottan izgalmassá teszi, hogy a jelöltek vizsgája a televízió nyilvánossága előtt zajlik. A műsor valószínűleg a történelem egyik legnézettebb politikai valóságshowja lett, hiszen tömegek követik – és igen jól szórakoznak.

Forrás:

BBC: Language tests for Kyrgyz presidential runners

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. szeptember 9. 17:42
4 Pesta

He?

12 éve 2011. szeptember 9. 17:04
3 Ed'igen

Sajnos ilyen abszurditásokhoz is vezethet a nemzeti öntudat és önazonosság kifejezése egy olyan közegben, ahol a nyilvánosság fórumain megengedett etnicitásról szóló diskurzusok elrugaszkodnak a valóságtól.

12 éve 2011. szeptember 9. 16:53
2 Kincse Sz. Örs

@tenegri: igazad van, de szerintem még izgalmasabb kérdés, hogy például miért ne lenne alkalmas egy diszlexiával küszködő politikus arra, hogy egy ilyen pozíciót betöltsön? szerintem ez csúnya esélyügyi probléma.

bár az abszurditása a dolognak vonneguti magasságokba repíti az egész vállalkozást...

12 éve 2011. szeptember 9. 16:37
1 tenegri

Ha ilyen szigorúak a nyelvhelyességi és helyesírási kritériumok, akkor a világ más tájain is elbukna egy hasonló teszten az amúgy anyanyelvű elnökjelöltek jó része (nálunk biztos :)). Miért gondolom, hogy az egésznek amúgy semmi értelme és semmit nem mond a jelöltek alkalmasságáról? Az első két feladat egyébként is simán betanulható előre, ha semmi interakció nincs a dologban, csak le kell darálni egy szöveget. Persze a harmadiknak sincs értelme.