0:05
Főoldal | Rénhírek
Tilos az ă!

Csuvastalanítás Putyin előtt

Zavarhatják az érthetetlen idegen nyelvű feliratok a városba érkező illusztris vendéget. A csinovnyikok legalábbis ettől tarthatnak.

nyest.hu | 2014. október 9.

Október 9-én Vlagyimi Iljics Vlagyimirovics Putyin, visszatérve születésnapi szabadságáról, Csuvasföld fővárosába, Csebokszariba látogat az „Oroszország sportállam” nevezetű tanácskozásra – számol be róla az Irekle Szamah (Szabad szó). A portál arról is beszámol, hogy jó oroszországi szokás szerint a város ráncfelvarráson esik át a nagy vezető látogatása előtt.

Ennek keretében a városban számos táblát és feliratot újra cserélnek, köztük a legjelentősebb útvonalakon álló buszmegállók tábláit is.. Az akció szépséghibája, hogy a kétnyelvű (csuvas és orosz) táblák helyére egynyelvűek (segítünk: nem csuvasok) kerülnek.

Nemzetietlen könyvtár
Nemzetietlen könyvtár
(Forrás: pertanlah.livejournal.com)

Az Irekle Szamah emlékeztet, hogy Csuvasföldön a kétnyelvűséget az alkotmány és a nyelvtörvény biztosítja. Leonyid Cserkeszov, Csebokszari polgármestere éppen egy héttel korábban jelentette ki, hogy ügyelni kell a közösségi tereken a nyelvi egyenjogúság betartására, és felszólította a Csuvas Nemzeti Kongresszust, hogy működjenek együtt a kérdés megoldásában.

Csuvastalanítás Putyin előtt
A Csuvas Nyelvi Bizottság azt tervezi, hogy a városvezetés tagjait konzultációra hívják az eset kapcsán – erre azonban csak novemberben kerül sor.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!