0:05
Főoldal | Rénhírek

A nyelvtörvény miatt verekedtek

Az ukrán ellenzéki pártok képviselői pénteken blokád alá vették a kijevi parlament elnöki emelvényét, hogy megakadályozzák az új nyelvtörvénytervezet egy nappal korábban kezdett, de botrányba fulladt vitájának folytatását.

MTI | 2012. május 25.

A kormányzó Régiók Pártja (PR) bejelentette, eltökélt a nyelvtörvény elfogadását illetően. A PR sajtószóvivői irodája csütörtök este nyilatkozatot adott ki azt követően, hogy a parlamentben verekedésbe torkollott és emiatt félbe szakad az ukrajnai kisebbségeknek – köztük az oroszoknak, illetve a magyaroknak is – széles körű nyelvhasználati jogokat biztosítani hivatott törvénytervezet vitája. A botrány kapcsán a közlemény megállapítja, hogy csütörtök este az ország közvéleménye civilizált vita helyett „elvadult nacionalista hőzöngésnek” lehetett tanúja, miközben az ellenzék részéről egyetlen lényegi megjegyzés sem hangzott el a nyelvtörvény tervezetével kapcsolatban.

„A Julia Timosenko Blokkja (BJUT), a Változások Frontja és a Mi Ukrajnánk ellenzéki pártok látványosan kinyilvánították valós szándékaikat, hogy semmi közük nincs az államnyelv és az emberi jogok védelméhez, sem pedig Ukrajna európai törekvéseinek a megvalósításához” – áll a nyilatkozatban.

A kormányzó párt közleménye hangsúlyozza, hogy „a politikai terror nem kerekedik felül, a politikai szélsőségesek meg lesznek állítva”.

A sajtóközlemény szerint a kormányzó Régiók Pártja elfogadja a törvénytervezetet, amely arra hivatott, hogy „ukrán állampolgárok milliói számára biztosítsa az anyanyelv használatához való jogot”.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!