0:05
Főoldal | Rénhírek

Orosz nyelvű ukrán útlevelek?

Pár nappal ezelőtt Krímia hivatalossá tette az orosz nyelvet a köztársaságban, de az ukrán nyelvű kisebbség szerint a döntés nincs alkotmányosan megalapozva.

nyest.hu | 2010. június 1.

Az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság csak nemrég fogadta el azt a törvényt, amely az ukrán mellett az orosz nyelvnek is regionális státuszt biztosít, de a döntésnek máris óriási visszhangja van. Az autonómiával rendelkező félsziget saját parlamenttel bír (többségében orosz anyanyelvű honatyákkal), és ez fogadta el május 26-án az orosz nyelv regionális státuszát.

A köztársaság parlamentje által hozott törvény többek között azt is jelentené, hogy az Krími Köztársaság által kiadott útlevelek, oktatási és munkaügyi dokumentumok mostantól oroszul lennének. Ez ellen tiltakoznak a krími ellenzéki pártok és Ukrajna törvényhozói is. Az ő elemzésük abból indul ki, hogy a jelenlegi politikai felállás szerint Krímia Ukrajna része, és így továbbra is vonatkoznak a köztársaságra Ukrajna törvényei.

A krími parlament a regionális nyelvek európai kartájára hivatkozva tette hivatalossá a köztársaságban az orosz nyelvet. Az ukrán politikusok szerint azonban a regionális nyelvek használata nem zavarhatja meg az ország hivatalos nyelvének használatát – márpedig a krími orosz nyelvű hivatalos dokumentumok ellentétesek lennének az ukrán alkotmánnyal. A nyelvi és politikai vitába valószínűleg még az ukrán és krími parlamenteknek, illetve az ország alkotmányos bíróságának is lesz beleszólása. Addig azonban marad az orosz.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!