0:05
Főoldal | Rénhírek

Krím az oroszok felé közelít

Ukrajna inkább távolodna, a fennhatósága alá tartozó Krími Autonóm Köztársaság pedig közelít az orosz nyelvhez. Már törvényt is módosítottak.

nyest.hu | 2010. május 27.

Bár az utóbbi időben úgy látszott, Ukrajna is csökkenteni igyekszik az orosz nyelvi befolyást, az ukrán fennhatóság alá tartozó Krími Autonóm Köztársaság most mégis egy lépést tett az orosz felé. Most fogadták el ugyanis azt a törvényt, amely az ukrán mellett az orosznak is regionális státuszt biztosít a régióban.

Becslések szerint a 30 kilométer hosszú és 9 kilométer széles félsziget lakosságának körülbelül 75-85 százaléka orosz anyanyelvű. 1945 februárjában a Krím félszigeten, Jaltában rendezték a szövetséges hatalmak vezetőinek találkozóját, ahol a 2. világháborút követően a győztesek megrajzolták Európa térképét. A terület 1992-ben vált Krími Köztársasággá, de továbbra is Ukrajna része maradt.

A mostani törvénymódosítást a helyi képviselők 70 százaléka támogatta – tájékoztat a Moscow News. Ennek értelmében az oktatásban ezentúl ugyanúgy lehet az orosz, mint az ukrán nyelvet használni, a hivatalos dokumentumok orosz nyelven is készülhetnek, a tévéreklámok, mozifilmek pedig szintén elhangozhatnak orosz nyelven is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. augusztus 20. 20:43
1 Studiolum

„…a 30 kilométer hosszú és 9 kilométer széles félsziget…”

Ez hogy jön ki?