0:05
Főoldal | Rénhírek

Szlovákiai kisebbségeknek szlovákul?

A nemzetiségi kisebbségekért felelős szlovákiai kormánybiztos kizárólag szlovákul tájékoztatja a kisebbségeket a velük kapcsolatos eseményekről, információkról. Az eset valóban furcsa, de könnyen meg nem válaszolható kérdéseket is felvet.

nyest.hu | 2012. július 26.

Szlovákiában a nemzetiségi kisebbségekért felelős kormánybiztos honlapja kizárólag szlovák nyelvű – hívta fel rá a figyelmet a Kétnyelvű Dél-Szlovákia - Dvojjazyčné Južné Slovensko mozgalom a Facebookon. A közösségi oldalon elhelyezett képen jelképesen felmatricázták a kormánybiztos honlapját. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái a magyarlakta területeken található, kizárólag szlovák nyelvű táblákra „Hol marad a magyar felirat?”-matricákat ragasztanak.

Felmatricázva
Felmatricázva
(Forrás: Facebook, Kétnyelvű Dél-Szlovákia - Dvojjazyčné Južné Slovensko)

Szlovákiában azokon a településeken kötelező a kisebbségi nyelvű feliratok kihelyezése és a kisebbségi nyelvű ügyintézés biztosítása, ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20%-ot. Ennek ellenére logikusnak tűnik a felvetés, hogy a kisebbségi biztos honlapja kisebbségi nyelveken is elérhető legyen. Nehéz azonban meghúzni a határt, mely nemzeti kisebbségek számára és még mely honlapok hozzáférését kellene anyanyelven is biztosítani.

A kisebbségi kormánybiztos, A. Nagy László, aki maga is magyar nemzetiségű, egyelőre nem reagált sem saját honlapján, sem a poszt mellett. Arról sincs információnk, hogy tudomására jutott-e az akció. Mindenesetre érdemes lenne ismerni a szlovák kormány álláspontját: a központi állami szerveknek miről kellene anyanyelvükön tájékoztatni a kisebbségek tagjait. Ez a kérdés azonban valóban nem egyszerű.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!