0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvhasználati útmutató

Anyanyelvhasználati útmutatókat juttatnak el a héten a révkomáromi hivatalokba az Anyanyelvünkért polgári társulás aktivistái – tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját Cúth Csaba, a civil szervezet vezetője kedden.

MTI | 2012. július 3.

A Nyelvi jogok Szlovákiában című anyanyelvhasználati útmutató aktualizált kiadványát még márciusban jelentette meg a Fórum Kisebbségkutató Intézet. Ezt a polgári társulás aktivistái azért éppen most juttatják el a hivatalokba, mivel a kisebbségi nyelvhasználati törvény néhány – tavaly elfogadott és az új kiadványban már feltüntetett – módosításának érvényesítésére júliustól van módjuk a polgároknak.

A kiadvány, bár a hivatalnokoknak is segítséget nyújthat, elsősorban a lakosság tájékoztatására szolgál és az illetékes hivatalokban is hozzáférhető lesz. „Nem akarunk állami feladatokat ellátni, ami a hivatalnokok tájékoztatását illeti, az elsősorban az állam feladata, a kezdeményezés a polgárokat szolgálja” – szögezte le Cúth Csaba.

A nyelvhasználati szabályok aktuális jogállapotát tükröző kiadvány ahhoz nyújt támpontot a szlovákiai magyaroknak, hogy könnyebben áttekinthessék a gyakorlatban: hol, mikor és milyen körülmények között használhatják anyanyelvüket a hivatalokban. A júliustól érvényesíthető módosítások sorában a kiadvány többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az illetékes hivatalok pénzbírság terhe alatt kötelesek kétnyelvűen kiadni a születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatokat, engedélyeket, rendelkezéseket, valamint a közigazgatási szerv saját hatáskörében kiadott űrlapokat is.

Az 52 oldalas kiadvány elektronikus formában is hozzáférhető a www.jogsegely.sk honlapon.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!