0:05
Főoldal | Rénhírek

Az orosz nyelv viszontagságai Közép-Ázsiában

Medvegyev orosz elnök nemrég nevezte ki június 6-át az orosz nyelv napjának, talán ezért is van, hogy két közép-ázsiai országban is ismét téma az orosz nyelv státusza.

nyest.hu | 2011. június 10.

Az oroszok egyik legnagyobb költője és a modern irodalmi orosz nyelv „megteremtője” Puskin volt, ezért is választották a párbajban meghalt költő születésnapját, június 6-át az orosz nyelv napjának, ami most már egyben az ENSZ orosz nyelvi napja is.

Az orosz nyelv veszített ugyan fontosságából a Szovjetunió összeomlása óta, de még mindig 150 millió embernek az anyanyelve, és további 100 millióan használhatják közvetítőnyelvként a szocialista birodalom volt tagországaiban. Az orosz nyelv státusza azonban mindennapi téma Közép-Ázsiában.

Tádzsikisztánban 2009-ben eltörölték az orosz nyelv hivatalos státuszát, de ezen a héten a tádzsik parlament úgy döntött, hogy az orosz nyelv ismét használható lesz a kisebbségek közötti kommunikációban. Az új rendelet azt is engedélyezni fogja az orosz nyelv ismét a tádzsik törvények publikálásának egyik hivatalos nyelve legyen.

Ezzel egy időben Kirgizisztánban egyes képviselők az ellen tiltakoztak, hogy a kormány szóvivője orosz nyelven adott ki hivatalos közleményeket. Az orosz nyelvű képviselők azzal vágtak vissza, hogy az ország alkotmánya szerint az orosz nyelv az ország hivatalos nyelve, míg a kirgiz a nemzeti nyelve.

A volt szovjet tagállamokban folyamatosan csökken az orosz nemzetiségűek száma, és így az orosz nyelv népszerűsége és fontossága is. A különböző anyanyelvű kisebbségek közötti kommunikációban azonban továbbra is az orosz a legpraktikusabb és legsemlegesebb opció.

Források:

The Voice of Russia: Russian language for the world

Central Asia Online: Tajiks make Russian state language again

24.kg: Kyrgyz Parliament again raises language issue

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. június 11. 21:53
3 ppeli.geo

@Szajci: Csökken - ez volt a hiányzó szó, most már korrigálva.

12 éve 2011. június 11. 09:42
2 Fejes László (nyest.hu)

@Szajci: Hát jó kérdés! Erre a cikkünkre www.nyest.hu/hirek/lassan-megtanuljak-sajat-nyelvuket alapozva azt gondolnám, csökken.

12 éve 2011. június 11. 09:06
1 Szajci

hiányzik egy szó: "A volt szovjet tagállamokban folyamatosan az orosz nemzetiségűek száma, és így az orosz nyelv népszerűsége és fontossága is. "

csökken vagy nő?