0:05
Főoldal | Rénhírek
Oroszország

A cigány gyerekek
nagy része nem tud oroszul

A cigány gyerekek körülbelül 80 százaléka rosszul tudja az orosz nyelvet, nem jár iskolába, illetve második-harmadik osztályban abbahagyja a tanulást.

MTI | 2013. február 13.

Az oroszországi cigányság társadalmi-gazdasági és kulturális felemelését segítő cselekvési tervet hagyott jóvá hétfőn Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes. Ez az egyetlen speciális, nemzetiségi jellegű fejzárkóztatási program Oroszországban – mondta a kormányfőhelyettes.

Az orosz cigányság szervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy 500 éve, amióta cigányok élnek az ország területén, ez az első kormányzati szintű cselekvési terv. Nagyezsda Gyemetr szerint a program, amelynek kidolgozásában a szervezet is részt vett, segít megoldani az évek alatt felgyülemlett problémákat. Elsősorban az alacsony iskolázottságról, a cigányságnak a modern életkörülményekhez való alkalmazkodási problémáiról, a hatóságokkal és a rendőrséggel kialakult bonyolult viszonyáról, a településekről való kiköltöztetésükről van szó – fogalmazott a cigányság szervezetének elnöke. Gyemetr az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy azokon a településeken, ahol a cigányok élnek, gyakran nincs áram, gáz, víz, iskola, nem jár arra autóbusz vagy vonat.


Az IA REX orosz hírportál közlése szerint Oroszországban hivatalosan 200 ezer cigány származású lakost tartanak nyilván, számuk azonban valójában egymillió körüli lehet. A megállapítás a Moszkvai Emberi Jogi Iroda nevű jogvédő szervezettől származik, a szervezet decemberben tette közzé álláspontját a készülő programról.

A jogvédő iroda az oroszországi cigányság helyzetét jellemezve leírta, hogy sokuknak még személyi igazolványuk sincs, nem szívesen adnak nekik munkát, szociális jogaiktól megfosztják őket, nem részesülnek orvosi ellátásban. A cigány gyerekek körülbelül 80 százaléka rosszul tudja az orosz nyelvet, nem jár iskolába, illetve második-harmadik osztályban abbahagyja a tanulást. Jogvédők arra is felhívták a figyelmet, hogy Oroszországban a cigányságot a bűnözéssel kapcsolják össze, és nem ritkák az összecsapások a romák és a nem roma lakosság között.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!