0:05
Főoldal | Rénhírek

Hátrányban a spanyolok Amerikában

Egy friss közvélemény-kutatás megmutatja: a spanyol szülőknek sok gondot okoz, hogy nem tudják megértetni magukat gyermekük iskolájával.

nyest.hu | 2010. augusztus 9.

Amerika-szerte ezer meg ezer spanyolajkú szülőnek okoz gondot, hogy beírassa gyermekét az iskolába, segítsen neki az otthoni házi feladatban vagy éppen beszéljen a gyermek tanáraival – mert nem beszél angolul. Az Associated Press hírügynökség által közzétett közvélemény-kutatás szerint a spanyol szülőknek csupán a 20 százaléka állítja, hogy „kiválóan” szót tud érteni gyermeke iskolájával, szemben a 35 százalékkal, aki úgy gondolja, „folyékonyan” beszél angolul.

A spanyol szülőknek 59 százaléka véli úgy, hogy „többnyire” (mostly) beszél angolul, ennek ellenére csak 42 százalékuk állítja, hogy könnyen segíteni tud gyermekének az iskolai házi feladat megoldásában.

A kutatás eredménye önvizsgálatra ösztönzi az amerikai oktatásügyet: a médiában felvetődött a kérdés, vajon a jelenlegi rendszer melyikhez vezet inkább: hogy asszimilálja vagy izolálja a bevándorlók gyermekeit? Fontos adat, hogy a spanyol anyanyelvűek háromszor nagyobb eséllyel esnek ki az iskolából még érettségi előtt, mint az amerikai átlag.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!