0:05
Főoldal | Rénhírek

Amerikai katonák Afganisztán nyelveit tanulják

Közel 500 Afganisztánba készülő amerikai katona tanulja intenzív képzésen a darit és a pastot, Afganisztán két fő nyelvét.

nyest.hu | 2010. április 15.

Az Afganisztánba készülő amerikai katonák egy csoportja a kiküldetés előtt rendkívül intenzív nyelvi képzésen vesz részt: a kurzus mindössze 15 napig tart, de két főiskola félévnek felel meg. A katonák Afganisztán két legelterjedtebb nyelvét, a darit és a pastot tanulják – számol be a DVIDS (Digital Video and Imagery Distribution System) News katonai hírszolgálati honlap.

A katonák 15 napon át napi 8 órában tanulják  a nyelveket, ami egy kétszemeszteres főiskolai anyagnak felel meg. 28-an közülük még ennél is hosszabb képzésben részesültek. A képzés azért fontos, mert a tapasztalatok szerint a helyi nyelveket értő, beszélő amerikai katonákkal jóval könnyebben barátkoznak az afgánok. Az összesen 428 most kiképzett katonából szakaszonként nagyjából csak egy-egy jut az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatokhoz.

A dari és a pasto az indoiráni nyelvek iráni ágához tartozik. Az előbbit keleti perzsa néven is ismerik, mert az Iránban beszélt perzsa nyelv keleti változatáról van szó. A pasto nyelv másik neve pedig afgáni. A darit a lakosok fele, a pastot az afgánok 35 százaléka beszéli. A fennmaradó lakosság 11 százaléka valamilyen türk nyelvet (üzbég, türkmén), a többi pedig legalább 30 kisebb nyelvet beszél.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!