0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvtanulással csökken a muszlim-hindu ellentét

Az általános szokástól eltérően nem külön, hanem együtt tanítják a hindi és urdu nyelveket a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen.

nyest.hu | 2010. április 20.

A hindi és az urdu nyelv a hétköznapi beszéd szintjén majdnem teljesen megegyezik, csak az írásmódjuk tér el, a két nyelvet mégis külön tanítják a legtöbb egyetemen, így is felerősítve a muszlim és hindu kultúrák közötti ellentéteket. A hindit a hinduk használják és saját dévanágarí írásukkal írják, míg az urdut a muszlimok használják Indiában és Pakisztánban, és arab betűkkel írják. Az egyetemi szinten általános amerikai szokástól eltérően a két nyelvet – és a két írásmódot – együtt tanítják a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA) az egyetem diáklapja, a Daily Bruin egyik riportja szerint.

A hindi és az urdu inkább csak a bonyolultabb fogalmak, kifejezések terén tér el, ezek esetében a hindi a szanszkritból, az urdu pedig az arabból és a perzsából kölcsönzi szívesebben a szavakat. A két nyelv alapszintű oktatásának rendszeres különválasztása jobbára politikai döntés, ami csak felerősíti a muszlim és hindu ellentéteket.

A UCLA döntése, hogy a két nyelvet együtt tanítják, sokat segíthet a kultúrák közötti párbeszéd megkönnyítésében. Nem mellékes az sem, hogy a két nyelv együtt a világ 3-4. legtöbb ember által beszélt nyelve, ami a két írásmód párhuzamos elsajátításával kétszer olyan hasznossá teszi e nyelvek ismeretét.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!