0:05
Főoldal | Rénhírek
Fogynak az oroszok

Lassan megtanulják saját nyelvüket

Kazahsztánban a kazah mellett az orosz is hivatalos nyelv, mert míg a kazahot csak a lakosság 64 százaléka beszéli, addig az oroszt gyakorlatilag mindenki. Az ország nemrég újraválasztott elnöke most a kazah nyelv népszerűsítését szolgáló programot hirdetett, és kijelentette, hogy már 2017-re a lakosság 80 százaléka fogja ismerni a nemzeti nyelvet.

Péli Péter | 2011. április 24.

Az orosz kultúra árnyékából csak lassan bújnak ki a kazahok. Az ország már a 18. század közepén orosz védnökség alá került, és az azóta eltelt több mint két és fél évszázad alatt az orosz kultúra volt a meghatározó az országban. Az elmúlt száz évben pedig a kazah nyelv is egyértelműen háttérbe szorult az oroszhoz képest. Úgy tűnik, még Nazarbajev elnöknek is  lehetnek problémái a kazah nyelvvel – függetleül attól, hogy ő hirdetette meg a nemzeti nyelvtanulási programot –, ahogy erről már mi is beszámoltunk korábban. Az elnök ugyanis 8 hibát is vétett az elnöki eskü kazah nyelvű szövegében az e havi beiktatása alkalmával.

Nazarbajev, már 20 éve vezeti Kazahsztánt.
Nazarbajev, már 20 éve vezeti Kazahsztánt.
(Forrás: wikimedia commons)

A Szovjetunió felbomlásakor az unióból kivált nem szláv nyelvű országok közül – a kazah egy török nyelv – valószínűleg Kazahsztánban legmagasabb az oroszul beszélők aránya (bár a szomszédos Kirgizisztánban se nagyon különböző a helyzet). A statisztikák azt említik, hogy gyakorlatilag minden kazahsztáni beszél oroszul, de gyakorlatilag csak a kazah nemzetiségűek beszélnek kazahul, akik a lakosság 63 százalékát teszik ki. Ugyan a balti országokban is igen jelentős az orosz kisebbség jelenléte, ott azonban a függetlenségkor azonnal a saját nyelvüket tették meg az egyetlen hivatalos nyelvnek, és az orosz nyelv már-már száműzöttnek számít.

Az orosz nyelv dominanciájának több oka is van Kazahsztánban, az egyik a már korábban említett évszázados orosz jelenlét. Az országba nagyon sok oroszt telepítettek be a szovjet időszakban, sőt, pár évtizedig az oroszok voltak többségben. Még ma is nagyon magas az orosz anyanyelvűek aránya Kazahsztánban, majdnem 24 százalék, ami az egyik legmagasabb arány a volt szovjet köztársaságok között.

Kazahsztán nyelvi térképe, 20 évvel ezelőtti adatok alapján.
Kazahsztán nyelvi térképe, 20 évvel ezelőtti adatok alapján.
(Forrás: wikimedia commons / pmx)

Az orosz kisebbség aránya azonban már 50 éve csökken, és ezzel együtt nő a kazah nemzeti öntudat is. 1989-ben még a kazahok még csak egy nagyon enyhe többségben voltak saját országukban – 40 százalék, az orosz származásúak 38 százalékához képest. A kazahok növekvő arányukkal a kazah nyelv presztízse is kezd megnőni. Mivel az orosz kisebbség lassan, de folyamatosan fogy – elvándorol vagy beolvad – így nem is túl bátor kijelentés az országot immár 20 éve irányító Nazarbajev elnöktől, hogy 2017-re az ország 80 százaléka fogja beszélni a kazah nyelvet. Ehhez az se nagyon kell, hogy az orosz kisebbség megtanulja a kazahot, inkább csak az, hogy a megszokott tempóban csökkenjen a számuk. Az országban korábban igen magas volt az ukrán és a német kisebbség aránya is – az előbbi a 14, az utóbbi a 7 százalékot is elérte valamikor – de ma már mindkettő két százalékra csökkent.

Források:

RIA Novosti: Nazarbayev predicts Kazakh language breakthrough

The Voice of Russia: Two languages of Kazakhstan

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. április 25. 20:14
4 Fejes László (nyest.hu)

@Roland2: BNem azért, de B.A.Zs. kazahul beszélve is kazahnak, és nem kazaknak mondja a nép nevét. A kazah kommentátor viszont kazaknak mondja, igen hátul ejtett k-val...

12 éve 2011. április 25. 13:24
3 Roland2

Utóbbi időkben több szó is esik kazahsztáni tvműsorokban a kazah-magyar kapcsolatokról,"rokonságról" (amik Bíró András Zsolt előadássorozatán alapulnak):

kurultaj.com/2011/04/22/uj-videok/

12 éve 2011. április 24. 12:43
2 Fejes László (nyest.hu)

@Roland2: Magyarul a kazah a bevett forma, bár pl. a turkológiai szakirodalomban a kazak változatot használják.

Az orosz uralom alatt a kazah neveket oroszosították, innen az -ov, -jev végződés.

12 éve 2011. április 24. 11:07
1 Roland2

Egyes kazah (egyébként az is érdekes kérdés,hogy kazak-nak vagy kazah-nak hívjuk-e őket ? Saját magukat kazak-nak nevezik,és újabban már több helyen is a kazak,Kazak(i)sztán formát lehet olvasni) nevek -(j)ev,-ov végződése orosz eredetű ?