0:05
Főoldal | Rénhírek

Tádzsikisztánban többé nem hivatalos az orosz

Eltörölte a tádzsik parlament szombaton az orosz nyelv hivatalos státusát, figyelmen kívül hagyva, hogy Moszkva nagyon érzékenyen reagál az orosz nyelv használatának az egykori szovjet tagköztársaságokban való fenntartására.

MTI | 2009. október 5.

A dusanbei törvényhozás felsőháza egyhangúlag jóváhagyta az alsóházban már korábban megszavazott jogszabályt, amely kizárólag a tádzsik nyelvet jelöli meg a közigazgatásban, a hadseregben és az igazságszolgáltatásban használható nyelvként.

Mahmadszaid Ubajdullajev felsőházi elnök képviselőtársai előtt kijelentette: nem felel meg a hazafiasság elvének, ha valaki nem beszéli annak az államnak a hivatalos nyelvét, amelynek az állampolgára. Az új törvényt Emomalii Rahmon államfőnek még alá kell írnia, hogy ez megtörténik – megfigyelők szerint –, teljesen biztosra vehető.

A tádzsik parlament által 1989-ben – két évvel a Szovjetunió felbomlása előtt – elfogadott hasonló törvényben még szerepelt az orosz nyelv a nemzetiségek közötti érintkezés nyelveként.

A tádzsik a fárszi nyelv egyik változata, de cirill ábécét használ.

Tádzsikisztán korábban Oroszország leghűségesebb szövetségese volt a közép-ázsiai szovjet utódállamok közül, ám az utóbbi időben igyekszik eltávolodni Moszkva politikai irányvonalától, és bővíteni külföldi partnerei körét. A tádzsik elnök a perzsa gyökerekhez való visszatérés jegyében két évvel ezelőtt tádzsikosította nevét, Rahmonra rövidítve a korábban használt, oroszos hangzású Rahmonov családnevet, és hozzátoldott egy „i” betűt személynevéhez, amely ezáltal Emomalii lett.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...