0:05
Főoldal | Rénhírek

A Fidesz súlyos, megalázó diplomáciai kudarcról beszél

Éles kritikával illette Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák kormányfő csütörtöki találkozóját és a két kormányfő által elfogadott 11 pontos nyilatkozat tartalmát.

MTI | 2009. szeptember 11.

„Mindenképpen egy súlyos, megalázó diplomáciai kudarcnak tekinti a Fidesz a találkozót, illetőleg a közös nyilatkozatot, majd az azt követő sajtótájékoztatót” – fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt többek között érthetetlennek nevezte, hogy Bajnai Gordon „magára vállalta” a politikai felelőség egy „jórészét”, miközben nyilvánvaló, hogy a szlovák–magyar viszony megromlásáért a szlovák kormány elmúlt három évben kibontakozó, egyre erőteljesebb magyarellenessége és nacionalizmusa a felelős.

Felháborítónak nevezte azt, hogy a magyar miniszterelnök belement abba, a két ország nacionalistáit egy lapon említse a közös nyilatkozta. Holott nyilvánvaló, hogy míg Szlovákiában a nacionalista erők kormányzati tényezők, addig Magyarországon marginális tényezők – fogalmazott Németh Zsolt.

Az „önveszélyes diplomáciai dilettantizmus” mintapéldájaként említette az ellenzéki politikus azt a passzust, amely Sólyom László kitiltásával foglalkozik. Ahelyett, hogy a magyarok bejelentették volna és az Európai Uniónál elindították volna a kötelességszegési eljárást, a két kormányfő „együtt sajnálkozik” a kialakult körülmények miatt – tette hozzá. Németh Zsolt feltette a kérdést: Magyarország miért sajnálkozik, és a miniszterelnök nem érzi-e úgy, hogy ezzel a passzussal cserbenhagyta a magyar államfőt? A „sajnálkozással” nevetséges helyzetbe hozták Sólyom Lászlót, hiszen Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter nyilatkozatot adott ki, amelyben úgy vélte, hogy először a magyar államfőnek kell majd bocsánatot kérnie az augusztus 21-ei incidensért – mondta.

Az ellenzéki politikus „elképesztőnek” tartja, hogy közös bizottság szabályozza a közjogi méltóságok mozgási lehetőségeit Magyarország és Szlovákia kapcsolatrendszerében. Ezt teljes szlovák győzelemként lehet értelmezni – tette hozzá Németh Zsolt. Félő, hogy ami augusztus 21-én történt, az nem egy elfogadhatatlan diplomáciai gesztus, hanem a kétoldalú kapcsolatainkban bevezetett normává fog válni a jövőben – folytatta.

Az államnyelvtörvény ügyében „botrányosnak” tartja Németh Zsolt azt, hogy a témában kialakult magyar négypárti konszenzust „negligálta” a magyar kormányfő. Ismét feltette a kérdést: mi az oka annak, hogy a nyelvtörvény visszavonását Bajnai Gordon „elfelejtette” követelni a kétoldalú találkozón? A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy egy antidemokratikus törvényt annak végrehajtási rendelkezéseivel akarnak demokratikussá tenni – mondta.

A Fidesz meggyőződése, hogy a magyar–szlovák feszültség enyhülésének a legfontosabb előfeltétele a nyelvi jogok megnyugtató rendezése – közölte Németh Zsolt.

Kifogásolható a Fidesz számára az is, hogy Bajnai Gordon válasz nélkül hagyta Robert Fico csütörtöki kijelentését arról, hogy elfogadhatatlannak tartja a szlovákiai magyar képviselők részvételét a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának pénteki ülésén. Ezzel Bajnai Gordon Szili Katalin házelnököt „hagyta cserben” – mondta. Németh Zsolt, aki szerint a kormányfőnek kötelessége lett volna, hogy kikérje magának ezt a „fenyegetést és megfélemlítést”.

Németh Zsolt úgy véli, árulkodó az is, hogy Bajnai Gordon nem egyeztette a nyilatkozattervezetet a felvidéki magyarok pártjával, a Magyar Koalíció Pártjával. A sajtótájékoztató és a közös nyilatkozat végeredményben „nem tett mást”, mint legitimálta a magyarellenes szlovák politikát – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Hozzátette: a közös nyilatkozat nem szolgája a kétoldalú stabilitást és a magyar–szlovák kapcsolatban meglévő feszültségek rendezését, hanem „bátorítást jelent a fékevesztett szlovák nacionalisták számára”.

Németh Zsolt közölte: érdeklődéssel várja az EBESZ kisebbségi főbiztosának jövő heti magyarországi látogatását. Azt várják tőle, hogy segítse a felvidéki magyarok jogainak helyreállítását.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz tudomása szerint büntettek-e már meg valakit a határon túl azért, mert magyarul beszélt, Németh Zsolt elmondta: büntetésről nem tud, hiszen a törvény ugyan szeptember 1-jén hatályba lépett, de a végrehajtási utasításai nincsenek kész. Hozzátette: ezeket év végéig kell kidolgozni, és Bajnai Gordon azt tartotta „nagy eredménynek”, hogy majd ezt a munkát egy kisebbségi vegyes bizottság végzi el – jegyezte meg.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...