0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi legyen a Kaukázusi Emirátus nyelve?

Miközben a Kaukázusi Emirátus még csak névben létezik, ideológiai vezetői máris azon tanakodnak, mi legyen a hivatalos nyelve.

nyest.hu | 2010. december 1.

Az Oroszország egész kaukázusi részét magába foglaló Kaukázusi Emirátust három éve kiáltotta ki Dokka (Doku) Umarov csecsen szeparatista vezér. Ugyan az egyelőre csak virtuálisan létező ország még messze áll a függetlenségtől, ideológiai vezetői máris az emirátus jövendőbeli hivatalos nyelvéről vitáznak a Reuters összefoglaló írása szerint.

A második csecsen háború tíz évvel ezelőtt véget ért, de ez nem jelentette, hogy Oroszország visszanyerte volna felügyeletét a kaukázusi muszlim népek felett. A nyílt háborút felváltotta a gerilla-hadviselés, ami azóta folyamatos, és különösen felélénkült az elmúlt egy-két évben.

A Kaukázuis Emirátus területe.
A Kaukázuis Emirátus területe.
(Forrás: wikimedia commons / Pietervhuis)

A Kaukázusi Emirátus nagyon sok különböző népet foglalna magába, akik negyvennél több indoeurópai, török és egymással nem rokon kaukázusi nyelvcsaládokhoz tartozó nyelveket beszélnek. A több mint száz éve tartó orosz uralom alatt az orosz lett a lingua franca a régióban, de érthető okokból a szeparatista vezetők nem ezt tartják a legmegfelelőbb kommunikációs nyelvnek a jövőben, praktikussága ellenére.

Az nem meglepő, hogy az arab nyelv az egyik fő jelölt az emirátus hivatalos nyelvére vallási okokból, hiszen ez a Korán nyelve is. Egy másik javaslat a volt Oszmán Birodalom hivatalos adminisztratív és irodalmi nyelvének a bevezetése lenne. Ez annyiban tér el az őt felváltó modern töröktől, hogy sokkal több benne az arab és perzsa jövevényszó. Ez a különbség valójában annyira jelentős, hogy a két nyelv nem kölcsönösen érthető. Az oszmán-török nyelv bevezetésének logikája az lenne, hogy kulturálisan a környező török népekhez kapcsolná az emirátust, de egyben előmozdítaná az arab nyelv mélyebb elsajátítását is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!