0:05
Főoldal | Rénhírek

Orosz ellenzéki pártprogram tatárul

Az Orosz Egység napjával kapcsolatos eseménnként a Jabloko (Alma) nevű ellenzéki párt tatárul ismertette programját Kazanyban.

MTI/nyest.hu | 2011. november 5.

A hivatalos ünnepségek mellett országszerte felvonulásokkal, koncertekkel, kiállításokkal emlékeztek meg az orosz történelem egyik fontos eseményéről, a Minyin és Pozsarszkij vezette 1612-es népfelkelésről, amelynek eredményeként Moszkvából kiűzték a lengyel seregeket.

1917-ig Sándor cár rendeletére állami ünnep volt, majd 2005-ben a „vörös ünnepek” helyébe lépett ez a nap, amely a hazafiasságot, az egyetértést és az egységet jelképezi. Az orosz ortodox egyház pedig közel 400 éve emlékezik meg a történelmi eseményről. A Kazanyi Szűzanya ikonját tisztelik ezen a napon, amely a hagyományok szerint megsegítette a felkelőket.

A december 4-i parlamenti választások előtt külön jelentőséggel bír az Orosz Egység napja, amelyet a Volga-menti történelmi városban, Nyizsnyij Novgorodban együtt ünnepelt a törvényhozásban jelenleg is legnagyobb frakcióval rendelkező Egységes Oroszország párt listáját vezető Dmitrij Medvegyev elnök és a párt várható elnökjelöltje, Vlagyimir Putyin kormányfő.

A Jabloko (Alma) ellenzéki párt a különböző régiókban tartotta ünnepi rendezvényeit. Kazanyban a Tatár Köztársaság fővárosában tatárul ismertették a párt programját. A több mint ötmilliós és többnyire muszlim vallású tatár kisebbség egyébként Oroszország legnagyobb nyelv kisebbsége.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!