0:05
Főoldal | Rénhírek
Macska 5.

Macska ellen macskafű?

Hogy kerül a mézga a gyümölcsfák kérgére? Lehet, hogy a náthás macskák miatt keletkezik... Macskát találunk a falakra futó liánokon és kedvelt déli gyümölcsök belsejében is. Az is kiderül, a macskafű mire használható.

Wenszky Nóra | 2015. november 30.

Azt már tudjuk korábbi macskás cikkeinkből, hogy macska mindenütt van: a kikötőkben és a gyárakban, az étkezőasztalon és az utcán, a koncerttermekben és a helyesírásban, az étkezőben és az ásványok között. Csoda lenne, ha a növényvilágból hiányoznának.

Ha felütjük Priszter Szaniszló Növényneveink című szótárát, már dörzsölhetjük is a kezünket. Valóban vannak olyan növénynevek, amiknek előtagja a macska szó. Nem is kevesen: összesen két növénycsaládnak és kilenc növényfajnak a hivatalos nevében bukkan fel macska a szótár szerint.

Macskatestrészek

A macskakaromnak számos más latin neve is ismert.

A macskás növények közül néhány igen távoli vidékeken honos, itthon legfeljebb botanikus kertekben fordul elő. Ezek közé tartozik a macskakarom (Dolichandra unguis-cati), aminek latin nevében is szerepel az unguis cati ’macska körme’ kifejezés. Ez egy Közép- és Dél-Amerikában élő lián, amely apró, háromujjú, a macskák körmére emlékeztető kacsokkal kapaszkodik fel fákra vagy falakra, akár 8-9 méter magasra is.

Kapaszkodik, mint a macska
Kapaszkodik, mint a macska
(Forrás: Wikimedia Commons / Forest & Kim Starr / CC BY 3.0)

A macskakaromfa (Pithecellobium unguis-cati) szintén Amerika középső részén él. Ennek törzsét apró tüskék borítják, talán innen kapta a nevét. De macskakarmokkal a magyar növényvilágban is találkozunk. A jól ismert gyógynövényt, a körömvirágot (Calendula officinalis) Baja környékén nevezik macskakörömnek is, a virág köröm alakú magjairól.

Szintén a forró égövben élnek a macskabajuszfélék (Taccaceae), melyeknek impozáns virágai a macska bajszára emlékeztető szálakat növesztenek. A macskabajuszfélék közé tartozik a fekete virágú denevérvirág (Tacca chantrieri) is, melyet szobanövényként nevelhetünk.

Macskabajszos denevérvirág
Macskabajszos denevérvirág
(Forrás: Wikimedai Commons / Meneerke bloem / GNU-FDl 1.2)

A macskák talpa is megihlette a növénynévadókat. Míg a macskatalpfű (Aeluropus) elsősorban a Földközi-tenger vidékén honos, a macskatalp vagy macskagyopár (Antennaria) legtöbb fajtája Észak-Amerikában él, de néhány fajuk Európa hegyvidékein – így az Alpokban és a Kárpátokban is – megtalálható. Ennek az apró növénynek leginkább tömött, kerek virágai emlékeztetnek a macska talpára.

Nem a herefélék, hanem az árvacsalánfélék közé tartozik a macskahere (Phlomis) nemzetség. Sajnos forrásaink nem tértek ki a magyar elnevezés eredetére, így csak tippelni tudunk. A hazánkban is elterjedt gumós macskahere gumói kétségtelenül hasonlítanak a macska – vagy más állat – heréire. Talán ez a hasonlóság volt a névadás alapja.

A macskák nemi szerve más növénynevekben is megjelenik. A macskatökű szilva egy nagyon apró szemű, vadon termő szilvafajta. A macskapöcse paprika pedig egy kis méretű, hegyes, piros paprika. Ezt tartják a hagyományosan hazánkban termesztett paprikafajták közül a legerősebbnek.

Macskahere macskafarokkal
Macskahere macskafarokkal
(Forrás: Wikimedai Commons / Carrotkit / CC BY SA 3.0)

A macska farkához hasonló a macskafarkú veronika (Veronica spicata) és az egyes vidékeken macskafarkúperje néven is ismert mezei komócsin (Phleum pratense) virágzata is. Ezzel szemben a macskaláb nevet a lózsályára (Salvia verticillata) használják. Arra sajnos nem sikerült rájönnünk, miért. Talán olvasóink tudják.

A rambután nevében a maláj-indonéz rambut ’haj, szőr’ szó ismerhető fel. Az elnevezés alapja az volt, hogy a rambután termését apró, horgas szőröcskék borítják.

A macskaszemekről már korábbi cikkünkben is sokat írtunk. akkor azonban azt nem említettük, hogy macskaszemnek egy növényt is hívnak. Priszter szótára szerint Nephelium malaiense tudományos nevű, Délkelet-Ázsiában honos növényt hívják így. A szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó Nephelium-nemzetséget magyarul hamislicsi néven emlegetik. A macskaszem nevet talán azért kaphatta, mert a termés kettévágva valóban egy szemre hasonlít. A nemzetség legismertebb képviselője a rambután vagy hamis licsi (Nephelium lappaceum), ami a Maláj-félszigeten őshonos. A forró égövben Ázsián kívül is több helyen termesztik.

Rambután kívülről és belülről
Rambután kívülről és belülről
(Forrás: Wikimedia Commons / U.S. Pacific Basin Agricultural Research Center / PD)

Macskaragaszkodás

Vannak olyan növények, amik illatukkal kifejezetten vonzzák a macskákat. Ilyen a gyógyszeriparban is széleskörűen használt macskagyökér (Valeriana), illetve a macskafű, macskafül, macskanádra, macskapitty, macskaméz(elke) néven is ismert macskamenta (Nepeta). Bár a macskagyökér gyökeréből nyugtató, altató hatású készítményekben használják, a növény szagolgatása nem feltétlenül nyugtató hatású a macskákra. Sőt, az állatok egy része kifejezetten izgatott lesz tőle, feldúltan szaglászik, és a növényen hentereg. Nagyobb mennyiség elfogyasztása azonban náluk is álmosságot, izomlazaságot okoz. A macskagyökérhez hasonló hatása van a macskafélékre a macskamentának is. Ezt ki is használja a kereskedelem: számos macskamenta-illatú macskajátékot lehet kapni. A rovarok egy része viszont nem szereti a macskamenta illatát, így a növény illóolaját használják szúnyogok, csótányok és hangyák elriasztására is.

A hempergésre csábító macskamenta dísznövénynek is beválik
A hempergésre csábító macskamenta dísznövénynek is beválik
(Forrás: Wikimedia Commons / Christian Hummert / GNU-FDL 1.2)

Végül lássuk, mit takar a macskaméz szó! Ezt egyrészt használják az előbb említett macskamenta megnevezésére. Másrészt a citromfű (Melissa officinalis) is egyes vidékeken a macskaméz névre hallgat. Hasonlóan a macskagyökérhez és a macskamentához, a citromfű is széles körben ismert és használt, nyugtató hatású gyógynövény.

Ám nem csak növényekre használható a macskaméz szó. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.) szerint egyrészt használták ’nádcukor’, másrészt ’mézga, gumi’ értelemben. Arra sajnos a szótár nem tér ki, mi volt itt az elnevezés alapja. Azt azonban érdemes megemlítenünk, hogy a gyümölcsfák kérgén keletkező mézgának nagyon sok népi elnevezésében szerepel a macska- előtag. Ez a borostyánsárga, ragadós anyag még a következő neveket kapta: macskacukor, macskacsiriz, macskagumi, macskaszar, macskaszurok, macskatakony. Talán azt gondolták, hogy a fákon előszeretettel mászkáló macskák kenik a kéregre ezt a ragadós anyagot? Sajnos a választ nem tudjuk.

Azzal viszont biztathatjuk olvasóinkat, hogy a megválaszolhatatlan macskás kérdéseknek még nincs vége. Sorozatunk következő részében az állatneveket vesszük górcső alá. Nem is gondolnánk, hány olyan állat él földön, vízen, levegőben, aminek a nevében szerepel a macska szó!

Macskának macskafű
Macskának macskafű
(Forrás: Wikimedia Commons / LisaSympson / CC BY SA 3.0)

Források

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.)

A magyar nyelv értelmező szótára

Új magyar tájszótár

Priszter Szaniszló: Növényneveink

Csapody Vera – Priszter Szaniszló: Növénynevek szótára

Bernd Nowak – Bettina Schulz: A trópusok gyümölcsei

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. november 30. 17:13
2 nadivereb

Halkan megjegyezném, hogy a macskafarkú veronika aktuálisan elfogadott latin neve Pseudolysimachion spicatum.

A macskakarom "számos más latin neve" pedig egytől egyig szinonim, nem elfogadott név. A botanikai taxonómiában a "szinonim" ugyanis nem azt jelenti, mint a nyelvészetben - ott azokat a neveket jelöli, amelyek azt a fajt jelölik, amit a hivatalosan elfogadott név is, de valami miatt nem elfogadottak. (Ugyebár a taxonómiában csak egyetlen hivatalos neve van minden fajnak, ez a tudományos nevek rendszerének lényege.)

8 éve 2015. november 30. 16:49
1 menasagh

A szilva vagy meggyfák kérgein megjelenő ragacsos édes szurkot nálunk macskaméznek nevezik. Ez a szurok akkor jelenik meg amikor valami megsérti a fa kérgét tehát annyiban fűgg össze a macskával, hogy az a mászás közben a körmével felsérti a kérget ahol ez a mézga megjelenik.