0:05
Főoldal | Rénhírek

Hány szó kell az angol válogatott irányításához?

Az angol futballválogatott tavalyi szereplése a vébén sok kívánnivalót hagyott maga után. Egyesek szerint az egyik ok az olasz származású edző, Fabio Capello angoltudásával van a hiba. Maga Capello is beismeri, hogy nagyon rosszul beszél angolul, de szerinte „max 100 szóval” is jól el tudja irányítani az angol csapatot. Kinek van igaza, mire elég vajon száz szó?

nyest.hu | 2011. március 31.

Capello 6 millió fontos szerződését sokan tévedésnek ítélik meg utólag. Igaz, hogy szóbeli megnyilvánulásai alapján a nagyszerű angol csatár Wayne Rooney szókincse se tűnik túl bőségesnek, de a BBC egyik cikke nyelvészeti szempontokból cáfolja, hogy Capello százszavas angol nyelvtudására vonatkozó kijelentése szó szerint igaz lehetne.

Fabio Capello, állítása szerint maximum 100 angol szót használ.
Fabio Capello, állítása szerint maximum 100 angol szót használ.
(Forrás: wikimedia commons / Paulblank)

Az idézett angol nyelvészek ott kezdik, hogy a legegyszerűbb már használható „turista” angol elsajátítása is legalább 1500 szó ismeretét igényli. Az anyanyelvi beszélők szókincse ennél természetesen lényegesen nagyobb, átlag 20 ezer aktív szó és 40 ezer passzív szó. Az utóbbiak jelentését nem ismerjük teljes bizonyossággal és szinte sose használjuk őket. Egyes nyelvészek ugyanakkor nem tartják teljesen abszurdnak, hogy akár 100 szóval is érdemben lehessen egyszerű utasításokat adni. A beszélt angol nyelv alapját is a nagyjából 100 leggyakoribb és többnyire óangol eredetű szó adja, mutatnak rá. (E százas lista egy változata itt érhető el).

A gyermekfejlődéssel foglalkozó pszichológusok és nyelvészek ugyanakkor megjegyzik, hogy a gyerekek már kétéves korukra elérik a százszavas szókincset. Capello már három éve igazgatja az angol válogatottat, 64 éves kora ellenére szinte képtelenség, hogy az olasz edző ennyi idő alatt angol nyelvi környezetben ne tanuljon meg ennél sokkal több szót.

Más újságok azt is megjegyzik, hogy Capello és a csapat közti kommunikáció 95 százalékát Capello segéde, Franco Baldini bonyolítja le, akinek tökéletes az angoltudása, bár a pletykák szerint ő lehet, hogy hamarosan visszatér Olaszországba.

Ez ugyan nem ment be, és az Algéria elleni meccs legalább 0-0 maradt.
Ez ugyan nem ment be, és az Algéria elleni meccs legalább 0-0 maradt.
(Forrás: wikimedia commons / Aedeacon)

Capello kijelentésére a Guardian egy összeállítással reagált, ahol néhány foglalkozáshoz – többek között a tanárokéhoz és a taxisofőrökéhez is – felajánlanak egy-egy olyan százszavas listát, amelyekkel szerintük már „elég jól” el lehet boldogulni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!