0:05
Főoldal | Rénhírek
Alaszka

Feladat nélkül maradt a földrajzinév-bizottság

Felkerült a hivatalos térképekre egy olyan földrajzi név, amely egy kihalás szélén álló nyelven van. Nagy siker ez az indiánoknak.

nyest.hu | 2015. április 21.

A tlingitek Észak-Amerika északnyugati partvidékén élő indiánok. A népcsoport tagjainak többsége az USA-hoz tartozó Alaszkában, kisebb részük Kanadában él. Csak töredékük beszél tlingitül.

Mindig érdekes az a helyzet, amikor egy új földrajzi név kerül fel a térképekre. Gondoljunk csak a ferihegyi repülőtér átnevezésére vagy az utcák átkeresztelésére. Névadásra azonban nem csak városokban, hanem a hegyekben is sor kerül. Egy eddig névtelenként elkönyvelt hegycsúcs neve került fel a térképekre Alaszkában. Tlingitül.

A névadás történetét egy alaszkai lapból ismerhetjük meg. Eszerint Alaszka fővárosának, az alig több mint 30 ezer lakosú Juneau [dzsúnou] városának a közelében az egyik hegy mindeddig név nélkül szerepelt a hivatalos térképeken, illetve az ország földrajzi neveit rögzítő adatbázisban.

A szóban forgó hegyet a közelmúltban egy hegymászóról Mount Scribnernek, azaz Scribner-hegynek akarták elnevezni. A javaslattal a néhai hegymászó barátai álltak elő a sportember lányával karöltve, hogy emléket állítsanak a hegymászó-balesetben elhunyt társuknak. Indítványukat annak rendje és módja szerint benyújtották az USA Földrajzinév-bizottságának, és vártak a döntésre.

Eközben Lance Twitchell, a Délkelet-Alaszkai Egyetem őshonos nyelvekkel foglalkozó tanszékének kutatója ugyancsak folyamodványt nyújtott be a hegy elnevezésének ügyében. A kérdéses hegynek ugyanis csak a hivatalos térképeken nem volt neve – az őslakosok között igen. A tlingitek szerint a hegy neve Tlaxsatanjín [tlahsza tancsin] ’mozdulatlan kezek’. Twitchell azt javasolta a bizottságnak, hogy ez a már évszázadok óta meglevő név kerüljön fel a térképekre.

Hegyek Juneau környékén
Hegyek Juneau környékén
(Forrás: Wikimedia Commons / Xa'at / CC BY-SA 2.0)

A bizottságban ülő szakembereknek azonban szerencsére nem kellett állást foglalniuk a két álláspont között. A hegymászó barátai és lánya ugyanis rögtön visszavonták névadási javaslatukat, amikor tudomást szereztek a másik indítványról. A pórul járt hegymászó lánya úgy nyilatkozott, hogy a döntést apja, a Juneau környéki hegyek nagy szerelmes is helyeselné.

A Földrajzinév-bizottságnak ezután csak rá kellett bólintani a Twitchell kezdeményezésére. A Tlaxsatanjín lesz az első tlingit nyelvű felirat a hivatalos térképeken. Egyben ez a második olyan földrajzi név, amiben mellékjeles betű van. Arról sajnos a források nem szóltak, hogy a név kiejtése ki fog-e derülni a térképek használóinak. Mi is csak az eredeti cikkben meghallgatható hangfelvétel segítségével tudtunk egy közelítő átírást adni a szóhoz.

Tlingit nő 1906-ban
Tlingit nő 1906-ban
(Forrás: Wikimedia Commons / Case & Draper / CC BY-SA 2.0 )

Így az Egyesült Államok hivatalos térképein májustól az eredeti tlingit nevet kell a hegy neveként feltüntetni. Nagy öröm ez a kihalás szélén álló tlingit nyelvet beszélők maroknyi közösségének, akik újabb kis lépést tettek ezzel nyelvük megmentése érdekében.

Forrás

Jenkins – Hsieh: Tlingit language to be officially recognized in federal maps database

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!