0:05
Főoldal | Rénhírek

Erősítenék a szlovák nyelv oktatását Dél-Szlovákiában

Javítani akarja a szlovák nyelv oktatását Dél-Szlovákiában, ám a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényt nem szándékozik megváltoztatni Dusan Čaplovič, akit a pozsonyi sajtó az oktatási tárca várományosának tart.

MTI | 2012. március 24.

Čaplovič erről maga nyilatkozott a SITA szlovák hírügynökségnek adott interjúban pénteken.

A Robert Fico előző kormányában az emberi jogi és kisebbségügyi alelnök szerepét betöltő politikus elmondta: a kisebbségek szlováknyelvtudását elsősorban az államnyelv dél-szlovákiai oktatásának javításával akarja megoldani. Ezzel az a célja, hogy Szlovákia minden lakosa „problémamentesen” megértesse magát szlovákul. Hozzátette: magyar szakemberekkel együttműködve javítaná a szlovák nyelv oktatását.

A szlovák nyelv kisebbségi tannyelvű iskolákban történő oktatásának javítását célzó terveit egyébként választási programjában a Bugár Béla vezette Most–Híd szlovák-magyar párt is ígérte.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény kapcsán Čaplovič, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) politikusa elmondta: „Fontosabb problémák is vannak, s a helyzet megnyugvása érdekében nem fogjuk (a leendő szlovák kormány) a törvényt megváltoztatni”.

Čaplovič a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását olyan, a magyar kisebbség elkülönítését célzó törekvésnek minősítette, amely az első szakasza a magyar revízió és irredenta tervek megvalósításának.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!