0:05
Főoldal | Rénhírek

Norbinak van képe tagadni?

Norbi fényképekkel kívánja bizonyítani, hogy nem csak szlovák feliratok díszelegnek felvidéki üzletein. De bizonyítanak-e bármit is a Facebookon elhelyezett fotók?

nyest.hu | 2012. február 9.

Ahogy arról a nyest is beszámolt, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom Facebook oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy egy magyarországi cég kizárólag szlovák nyelvű feliratokat használ a Felvidék olyan területén, ahol jelentősnek mondható a magyar nyelvű kisebbség aránya. A dolog pikantériája az, hogy Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény ma már megengedi, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, két-, illetve többnyelvű feliratokat is használjanak. Furcsa tehát, hogy egy magyar cég nem él ezzel a lehetőséggel.

A cég reakciójára nem kellett sokat várni. A Norbi Update szintén a Facebookos oldalára töltött fel olyan képeket, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy a sajtóértesülések hamisak, és csak lejárató kampány folyik a cég ellen. A képeken egy Norbi Update üzlet látható, amelynek bal oldali kirakatában szlovákul, jobb oldali kirakatában pedig magyarul olvasható a felirat. Kérdés, hogy valóban tekinthető-e cáfolatnak a Facebookra feltöltött fénykép.

Kétnyelvű Update
Kétnyelvű Update
(Forrás: Facebook)

Reakciónak mindenképp tekinthető, de cáfolatnak aligha. A Norbi Update üzenőfalára feltöltött fénykép ugyanis csupán egyetlen üzletet örökít meg. Egyetlen üzlet kétnyelvű felirata azonban nem alkalmas arra, hogy az eredeti állítást cáfolja. Az eredeti hír ugyanis nem az volt, hogy minden felvidéki üzlet felirata kizárólag szlovák nyelvű, hanem az, hogy van olyan üzlet, ahol szlovák nyelvű a felirat, ahol nem élnek a törvény adta lehetőséggel. A kép azt minden esetre bizonyítja, hogy van (legalább egy) olyan üzlet, ahol megtalálható mind a szlovák, mind pedig a magyar nyelvű felirat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (7):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. február 18. 19:35
7 Fejes László (nyest.hu)

@Annie: Valóban érthető úgy is, hogy minden boltjában, de úgy is, hogy (van olyan bolt, ahol) kizárólag szlovák feliratokat használ. De igazán szerintem nem is ez az érdekes, hanem hogy Norbi nem azt mondta, hogy van ilyen boltunk (kép) ÉS utánanézünk, hogy mindegyik ilyen legyen, hanem itt a kép – és ezzel lezártnak tekintette az ügyet.

12 éve 2012. február 18. 17:21
6 Annie

„egy magyarországi cég kizárólag szlovák nyelvű feliratokat használ a Felvidék olyan területén”

„Egyetlen üzlet kétnyelvű felirata azonban nem alkalmas arra, hogy az eredeti állítást cáfolja. Az eredeti hír ugyanis nem az volt, hogy minden felvidéki üzlet felirata kizárólag szlovák nyelvű, hanem az, hogy van olyan üzlet, ahol szlovák nyelvű a felirat, ahol nem élnek a törvény adta lehetőséggel.”

Most akkor döntsd már el, nyest, hogy kizárólag vagy nem kizárólag volt a hírben.

12 éve 2012. február 17. 18:29
5 Nước mắm ngon quá!

@Abigél:

Már miért ne vallhatná magát magyarnak? Elmondta a véleményét még akkor is ha mondjuk 99,99% nem ért(ene) vele egyet, ez akkor sem elegendő, hogy most emiatt bárki kétségbe vonja, hogy magyar-e vagy sem.

12 éve 2012. február 17. 18:24
4 Abigél

@gumimaci111: Én szégyellem magam itt a Felvidéken, hogy egy ilyen ember mint te magyarnak vallja magát. Nem is magyarázom el neked mi a helyzet, mert sötét vagy mint az alagút.

12 éve 2012. február 10. 11:52
3 Nước mắm ngon quá!

Tök mindegy, milyen nyelven reklámozza, nem venném meg :)

12 éve 2012. február 10. 11:20
2 Pesta

@gumimaci111: a foxi-maxin tényleg így tanították.

12 éve 2012. február 10. 09:31
1 gumimaci111

Csak egy kérdés: Miért kellene nagyobb hitelt adnom az "egyébb sajtó értesülés"-nek, mint egy fényképnek? Amúgy meg engem nem aggaszt, ha Szlovákiában nem magyarul akar eladni bárki, bármit is. Az ott lakók szégyene kell legyen, ha nem értenek Szlovákul!