0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyar iskolások szlováktudását tesztelik

Idegen nyelvként tesztelik a szlovákot a szlovákiai magyar iskolákban. A kísérlet a Felmérés 5 tudásfelmérő projekt keretein belül valósul meg, 30 kiválasztott intézményben – írja a kitekinto.hu a bumm.sk cikke nyomán.

Edupress | 2012. szeptember 27.

A magyar kisebbség képviselőinek régóta céljuk, hogy a szlovák nyelvet idegen nyelvként tanítsák a magyar tannyelvű iskolákban. A tesztelés eredményeiből kiindulva a Hitelesített Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) 2014-re ajánlásokat készít az oktatásügyi minisztériumnak, az Állami Pedagógiai Intézetnek és az Állami Tanfelügyelőségnek, az eredményeket pedig felhasználják a kisebbségi iskolák állami oktatási programjának megalkotásánál, valamint a tankönyvpolitika megállapításánál. A cél a szlovák nyelv hatékonyabb oktatása lenne.

A kísérlet során felmérik, hogy mennyire értik a magyar diákok az elmondott és olvasott szlovák szöveget, hogy tudnak írni a számukra idegen nyelven, és mennyire bő a szókincsük. A teszt ennek értelmében négy részből fog állni: értő szöveghallgatás, értő szövegolvasás, szókincs és írásbeli megnyilvánulás.

Fibi Sándor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének korábbi elnöke szerint a szlovák nyelvet csak idegen nyelvként lehet oktatni a magyar iskolákban, mert sok olyan eleme van, ami a magyarban nem fordul elő, így a magyar anyanyelvű gyerekek nem biztos, hogy megértik.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!