0:05
Főoldal | Rénhírek
Október 9-e Valenciából és Barcelonából nézve

Egy dátum, két nézőpont

Néhány héttel a skót függetlenségi népszavazás után és egy hónappal a katalán függetlenségi népszavazás előtt Valencia saját ünnepére készül. De mit jelent október 9-e Valenciában és mit Barcelonában?

Horváth Krisztián | 2014. október 9.

A katalán függetlenséget támogató szervezetek tömeges megmozdulásokra készülnek a Valenciai Közösség – spanyolul Comunidad Valenciana, katalánul (valenciaiul) Comunitat Valenciana – talán legnagyobb, közelgő ünnepén, írja egyebek közt az ABC című spanyol újság. Az alábbiakban arról olvashatnak, mit jelent október 9-e a valenciai történelemben és a katalán politikában.

Október 9-e valenciai szempontból

Az igen hosszú ideig uralkodó I. (Hódító) Jakab (1208–1276, uralkodott: 1213–1276) Aragónia királyaként előbb Urgellt, majd a Baleár-szigeteket hódítja meg. Ezek után lát neki a mai Valencia Közösség területének megszerzéséhez.

Hódító Jakab második felesége II. András magyar király lánya, Árpád-házi Jolánta (vagy Jolán) volt.

1238. október 9-én I. (Hódító) Jakab csapatai élén – és a reconquista újabb állomásaként – bevonul Valenciába. Az uralkodó így élete végén az igen szép „Aragónia, Mallorca és Valencia királya, Barcelona és Urgell grófja, Monpellier (katalánul: Montpeller) ura” címet mondhatta magáénak.

I. (Hódító) Jakab bevonulása Valenciába
I. (Hódító) Jakab bevonulása Valenciába
(Forrás: Wikimedia Commons / GNU-FDL 1 2)

I. (Hódító) Jakab bevonulását már 100 évvel később, 1338-ban is megünnepelte Valencia városának tanácsa, ám igazi, modern értelemben vett politikai jelleget csak a 20. század elején öltött a dátum. 1935-ben született javaslat arra, hogy a nap váljék a Valenciai Haza Nemzeti Napjává. A király 1238-as valenciai bevonulását a köztársasági érában és a Franco-korszakban is megünnepelték ugyan (különböző felhangokkal), majd 1976-ben ismét e dátomot jelölik meg Valencia Nemzeti Napjaként (Diada Nacional del País Valencià). 1977-ben e napon például hatalmas tömeg tüntetett azért, hogy a demokratikus Spanyolország keretei között a Valenciai Közösség végre kapjon saját statútumot.

Október 9-e így modern értelemben az elmúlt évtizedekben a helyi autonómia és a valenciai öntudat egyik szimbolikus dátumává vált. Mai értelmezésében október 9-e a poble valencià, a valenciai nép születésének jelképes dátuma. Mások máshol azonban máshogy tekintenek erre a napra...

A nyelv és a Katalán Országok egységéért – falfestmény a katalán Argentona településén
A nyelv és a Katalán Országok egységéért – falfestmény a katalán Argentona településén
(Forrás: Wikimedia Commons / GNU-FDL 1 2)

Október 9-e katalán szempontból

I. (Hódító) Jakab 1238-as valenciai bevonulásában egyesek azonban nem csupán a poble valencià megszületését, hanem a Katalán Országok (spanyolul Países Catalanes, katalánul Països Catalans) első, egy kézben történő egyesítését látják. A Països Catalans elnevezés alatt a tulajdonképpeni Katalónia, Valencia, a Baleár-szigetek, Aragónia keleti sávja és Észak-Katalónia értendő – utóbbi a mai Franciaország Roussillon (katalánul Rosselló) nevű vidéke.

A hivatalos ünnepi megemlékezések jellegéhez képest így évek óta gyökeresen más karakterű megmozdulásokat tart az Acció Cultural del País Valencià (ACPV; Valencia Országának Kulturális Akciója) elnevezésű szervezet. Az ACPV a helyi, valenciai kulturális örökség kutatását, védelmét és támogatását ösztönzi, de mindezt a Països Catalans keretein belül, egy nagyobb nyelvi, kulturális és politikai közösség részeként teszi. Az ACPV olyan, a katalán nyelvterületen működő egyéb szervezetekkel karöltve tervez megmozdulásokat a közelgő ünnep alkalmával, mint az Assemblea Nacional Catalana (melyről egy korábbi cikkünkben már szóltunk).

Az Acció Cultural del País Valencià logója
Az Acció Cultural del País Valencià logója
(Forrás: Wikimedia Commons)

Az Assemblea Nacional Catalana elképzeléseiben szerepel a katalán nyelvű vidékek – azaz a Països Catalans – egyfajta konföderációjának megteremtése, amit a terület későbbi függetlensége követne. Az elképzelés azért is különösen érdekes, mert a jelenlegi (1978-as) spanyol alkotmány 145. cikkelye a spanyol közigazgatás egységeinek, az úgynevezett Autonóm Közösségeknek (Comunidades Autónomas, pl. Katalónia, Valencia, Baleár-szigetek stb.) bárminemű föderációját tiltja.

Az Assemblea Nacional Catalana, az ACPV és más hasonló civil szervezet működése akkor válik igazán érdekessé, ha az általuk is megfogalmazott nyelvi, kulturális és politikai célkitűzések mögé felsorakoznak politikai pártok is. A Valenciai Közösségben például a jelenlegi ellenzék hatalomra jutása esetén amellett, hogy az Assemblea Nacional Catalana fent vázolt programjának megvalósítását ígéri, más szimbolikus lépéseket is tervez. A jelenlegi valenciai politikai irányvonallal szakítva a mostani ellenzék tervezi a Valenciai Közösség himnuszának, zászlajának és nevének megváltoztatását is. A himnusz megváltoztatásával így elkerülhető lenne, hogy annak szövegében bárminemű utalás történjen arra, hogy Valencia Spanyolország része; a zászló azonos lenne Katalónia zászlajával; a Valenciai Közösség (Comunidad/Comunitat Valenciana) neve pedig a történelmi múltra visszatekintő País Valenciano/País Valencià ’Valencia Ország’ lenne. A ’Közösség’ szó ’Ország’-ra való lecserélése szintén a Spanyolországgal való szakítás újabb lépcsőjeként értelmezhető.

Az ACPV és egyéb pánkatalán szervezetek október 9-i megemlékezése így igazán érdekes színt kölcsönöz majd az ünnepnek. Különös tekintettel arra, hogy alig egy hónap múlva rendezik a katalán függetlenségről szóló népszavazást.

Felhasznált források

Los independentistas catalanes trasladan su desafío a Valencia el 9 d’Octubre

Catalanistas invadirán Valencia para boicotear el 9 d’Octubre

El tripartito valenciano coincide con la hoja de ruta de la Asamblea Nacional Catalana

El tripartito impondrá la bandera catalana y cambiará el himno regional si gobierna

El tripartito cambiará himno y bandera de Valencia si gobierna

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!