0:05
Főoldal | Rénhírek
Horvátország

Csökken a magyar diákok száma

Rohamosan csökken a magyar diákok létszáma Horvátországban – figyelmeztetett az Új Magyar Képes Újság (ÚMKÚ) című horvátországi magyar hetilap honlapján.

MTI | 2012. november 26.

Az alacsony születési arányon túl ennek az is oka, hogy Horvátországban egyre több szülő inkább horvát, mint magyar tagozatra íratja be gyermekét. Ezért az utóbbi években jelentősen, idén már drasztikusan lecsökkent, különösen az első osztályokban, a magyarul tanuló diákok száma  derül ki az ÚMKÚ cikkéből. A lap beszámol arról is, hogy az iskolaválasztás okairól és a kialakult helyzetről csütörtökön a helyszínen tájékozódtak a zágrábi magyar nagykövetség és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársai a jövő évi, külhoni magyar kisiskolások éve program előkészítéseként.

„Nagyon elkeserítő, hogy ilyen rohamosan csökken a tanulók létszáma, amire már évek óta figyelmeztetem a kollégákat” – nyilatkozta az MTI-nek Varga Erna, a horvátországi magyar iskolák tanügyi főtanácsosa, aki a vendégeket elkísérte a vörösmarti (Zmajevac) és a kórógyi (Korog) általános iskolába, az eszéki (Osijek) magyar oktatási központban, valamint az egyetem magyar tanszékére, ahol intézményvezetőkkel, a szülői munkaközösségek képviselőivel, tanárokkal találkoztak. Az MTI érdeklődésére a horvátországi szakember statisztikai adatokkal vázolta fel a kialakult helyzetet:

A 2007/2008-as és a 2011/2012-es tanévet összevetve 20 százalékos volt a magyar intézményekben tanuló gyermekek létszámcsökkenése. A magyar óvodákban 23 százalékkal kevesebb óvodás volt, az általános iskolákban 17,5, a középiskolában pedig 16 százalékkal kevesebb diák volt, mint négy évvel korábban.

A mostani tanévet a tavalyihoz viszonyítva első pillantásra úgy tűnhet, hogy javult a helyzet, mert az adatok összességében 1,2 százalékos növekedést mutatnak  mondta a főtanácsos, hozzátéve, hogy ez elsősorban annak az eredménye, hogy a magyar óvodákba 11 százalékkal több gyereket írattak be idén, mint tavaly, a gyerekek egy része azonban alig vagy egyáltalán nem beszéli a nyelvet, hiszen sok esetben horvát családból érkezik. Horvátországban ugyanis egyre több horvát tartja előnyösnek, hogy megtanuljon magyarul – magyarázza Varga Erna, hozzátéve, hogy ezt jól példázza az eszéki egyetem magyar szaka iránti nagy érdeklődés.

Az általános iskolák elsőseinek száma azonban éves szinten 48 százalékos csökkenést mutat: a múlt tanévben 31, az ideiben összesen 16 magyarul tanuló elsős van a négy horvátországi iskolában. A tanügyi szakember szerint az alacsony születési arány mellett a legfőbb gondot az okozza, hogy sok szülő úgy véli, gyermeke sikeresebb lesz, ha az állam nyelvén tanul. Azt mondja, ugyanakkor számos példa van rá, hogy a magyarul érettségizett diákok ugyanúgy vagy jobban helyt állnak a horvát egyetemeken, mint korábban horvátul tanuló társaik.

A négy és fél millió lakosú Horvátországban 2001-ben mintegy 16 és fél ezer ember vallotta magát magyarnak. Magyar tannyelvű intézménybe óvodától a középiskoláig összesen 413 gyermek jár, további mintegy kilencszáz úgynevezett anyanyelvápolásként, heti néhány órában tanulja a magyart.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!