0:05
Főoldal | Rénhírek
Homályos és körülményes

Cikk a kapcsán kapcsán

Olvasónk kifogásolja a sok „kapcsán”-t. Ennek kapcsán utánanéztünk annak, hogy a szótárak szerint mi a szó jelentése. A kutakodásaink kapcsán azonban csak megerősödött bennünk, hogy ha tehetjük, ezután is kerülni fogjuk ezt a kifejezést.

nyest.hu | 2014. október 28.

Almától kaptuk az alábbi érdekes megfigyelést:

Egyre gyakrabban hallom a valami vagy valaminek a kapcsán kifejezést mindenféle különböző jelentésekben. Érzésem szerint a valaminek a kapcsán azt jelenti, hogy valaminek az ürügyén, valaminek a következményeképpen. Nem használom viszont olyan helyeken, ahol a valamivel kapcsolatosan vagy kapcsolatban használható, illetve a valamiről helyett sem. Nagyon konzervatív a nyelvérzékem?

Személyesen, egyszerű nyelvhasználóként azt mondhatjuk, hogy tökéletesen osztjuk Alma véleményét. A kapcsán-t mi is igyekszünk kerülni mind az általunk írt, mind pedig az általunk szerkesztett szövegekben. Az okunk erre nagyon hasonló ahhoz, amit Alma levelében ír. A kapcsán-os szerkezet jelentése sokszor maszatos, homályos. Általában helyettesíthető olyan szerkezettel, amely egyértelművé teszi a helyzetet. Mi ilyenkor minden esetben igyekszünk helyettesíteni a kapcsán-t.

A decemberi koncert kapcsán még jelentkezünk hírekkel.

A decemberi koncerttel kapcsolatban még jelentkezünk hírekkel.

Nádas Péter új regénye kapcsán írtam egy kis elemzést.

Nádas Péter új regényéről írtam egy kis elemzést.

Mindezen fölül pedig a kapcsán a hivatalos nyelvezetre jellemző körülményeskedő, szószaporító stílust idézi fel bennünk. Mi ezért is kerüljük.

Kapcsok kapcsán
Kapcsok kapcsán
(Forrás: Wikimedia Commons / liz west / CC BY 2.0)

Azt nagyon nehéz lenne most ellenőrizni, hogy valóban a közelmúlt fejleménye lenne-e a kapcsán mind gyakoribb, és különböző jelentésekben való használata. A benyomásaink ilyen tekintetben is egyeznek Almáéval, de tudjuk, hogy ez semmit sem jelent. A nekünk furcsa, a mi nyelvhasználatunktól eltérő, esetleg az általunk „helytelennek” tartott formák jobban fölhívják magukra a figyelmüket, inkább megjegyezzük őket. Objektív képet tehát így nem alkothatunk az előfordulásának a változásáról. A szótárak és a kézikönyvek azonban segíthetnek körüljárni ezt a kérdést.

Az 1972-es Magyar értelmező kéziszótárban (ÉkSz.) a kapcsán jelentése ’valamivel összefüggésben, kapcsolatban’. A szótár a következő példákat hozza a szó használatára: Ennek az esetnek a kapcsán elmondta, hogy (…); A kiállítás kapcsán elmondta véleményét. A példák jól illusztrálják a szerkezet többértelműségét, amelyet a 40 éves szótár már rögzít:

Az első példamondat lehetséges átfogalmazásai:

  • Ennek az esetnek az apropóján/ürügyén elmondta, hogy...
  • Ezzel az esettel kapcsolatban/összefüggésben elmondta, hogy...
  • Erről az esetről elmondta, hogy...

A második példamondat lehetséges átfogalmazásai:

  • A kiállítás apropóján/ürügyén elmondta véleményét.
  • A kiállítással kapcsolatosan elmondta a véleményét.
  • Elmondta a véleményét a kiállításról.

Az ÉkSz. persze nem megy bele nyelvhasználati, stilisztikai részletekbe, és – nagyon helyesen – nyelvhasználati tanácsadásba sem kezd.

Nem így az egészen más céllal készült 1980-as Nyelvművelő kézikönyv (Nyk.). Az Nyk. álláspontja nagyjából azonos a fentiekben általunk megfogalmazottakkal. Azzal a különbséggel, hogy egyértelműen a kapcsán-os szerkezetek kerülésére biztatja a nyelvhasználókat:

Újabban névutóvá fejlődő eléggé papírízű határozóragos főnév. Mivel jelentéstartalma általában nem teljesen világos, lehetőleg válasszuk helyette szabatosabb, pontosabb – s többnyire természetesebb – szinonimáit. Pl.: a balesetről (nem: a baleset kapcsán) fölvett jegyzőkönyv; a rendelet végrehajtásakor (nem: végrehajtása kapcsán) tapasztalt nehézség.

(1119. oldal)

Annak ellenére azonban, hogy a sokak által nyelvhasználati referenciának tekintett Nyk. a kerülésére biztat, a kapcsán-os szerkezetek használata igen elterjedt. Az is igaz azonban, hogy kapcsán kapcsán megfogalmazottak nem tartoznak a nagyon gyakran emlegetett nyelvművelő tanácsok közé.

Az újabb (2007-es) Értelmező szótár+ a kapcsán szócikkben nagyon hasonlóakat tartalmaz, mint az ÉkSz. A jelentés a következőképpen adja meg: ’valamivel összefüggésben, valaminek az ürügyén’. Példája a következő: A köszöntés kapcsán méltatta az ünnepelt érdemeit. Ebben a mondatban valóban azt jelenti a kapcsán, hogy ’ürügyén, alkalmából’. Szinonimaként a szótár a valamivel kapcsolatban szerkezetet adja meg. Érdekes, hogy éppen a példaként hozott mondatban ez a rokon értelmű kifejezés nem használható: A köszöntéssel kapcsolatban méltatta az ünnepelt érdemeit; ez a mondat nem szinonim az előzővel. (Utóbbi mondatban az ünnepeltnek a köszöntéssel kapcsolatban vannak érdemei, és ezeket méltatják.)

Láncszemek kapcsán
Láncszemek kapcsán
(Forrás: Wikimedia Commons / Toni Lozano / CC BY 2.0)

A kapcsán kapcsán tehát azt mondhatjuk, hogy kérdések merülnek föl a használata kapcsán. Sokszor nem teljesen világos, hogy mit is fejezünk ki a kapcsán kapcsán. Amolyan Jolly Jokerként működik: sokféle szerkezet kapcsán használható. Mi utáljuk, de mások szerethetik!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!