0:05
Főoldal | Rénhírek

Bordacsontból készített implantátummal javítható a hallás?

Brian Hogg fülét a bordájának egy darabjából készítették. Az örökletes betegségben szenvedő, siket férfi volt az első, akinek egy különleges implantátum segítségével visszaadták a hallását.

nyest.hu | 2013. május 5.

Rendszeresen írunk a siketekről, a jelnyelvekkel és a siketek kultúrájával foglalkozó hírekkel. Mindig igyekeztünk hangsúlyozni, hogy a siketség nem betegség, ezért nem kell „meggyógyítani”. Nemrégiben írtunk például a siket finn rapperről, Signmarkról, aki dalaiban rendszeresen tiltakozik a különböző implantátumok beültetése ellen – mondván, hogy a siket ember egyenrangú a hallókkal, és nem kell hozzájuk hasonlóvá válnia. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek esetében a siketség következmény. Ebben az esetben a beteg életminőségén jelentősen javíthat egy hallásjavító műtét, egy implantátum beültetése.

Brian Hogg egy ritka genetikai betegséggel, Treacher Collins szindrómával született, ami azt jelenti, hogy nem tud hagyományos hallókészüléket viselni. Az edinburgh-i férfi veleszületett siketségét a bordájának egy darabjából készített implantátum beültetésével gyógyították meg – számolt be az operációról a BBC. A 29 éves Hogg műtéte során egy Bonebridge ('csonthíd') elnevezésű implantátumot ültettek be, és új fület készítettek neki a sebészek. Ő az első olyan beteg, akinek ezzel a forradalmi eljárással adták vissza a hallását.

Az operációt 2012 decemberében hajtották végre Edinburgh-ban, az NHS Lothian kórházban. Hogg műtétének előkészítésén és megvalósításán egy csapat orvos dolgozott együtt. A beavatkozás során a Bonebridge készüléket a fülbe illesztik. Ezt az eljárást akkor alkalmazzák, amikor a hagyományos hallókészüléket valami miatt nem tudják használni a betegek. A műtétet Alex Bennett, az NHS Lothian kórház fül-orr-gégész és sebész szakorvosa végezte. „Ez egy teljesen új eljárás. Biztos vagyok abban, hogy ez a készülék merőben meg fogja változtatni Brian és a hozzá hasonló betegek életét” – nyilatkozta Bennett.

A készülék működéséről és a beültetés folyamatáról így beszélt a sebész: „A Bonebridge implantátum célja, hogy javítsa a hallást azáltal, hogy a dobhártya mozgásait ismétli. Az eljárás során egy diszkrét hangérzékelőt illesztünk a beteg fejére. Ez a készülék érzékeli a hanghullámokat, amelyeket aztán az implantátum felerősít, és így továbbítja a belső fül felé a koponyacsonton keresztül. Ezek a hanghullámok pedig hangokként értelmeződnek az agyban”.

Bordacsontból készített implantátummal javítható a hallás?
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 1.0

 

A műtét után Brian Hogg élete valóban teljesen megváltozott. „Miután megkaptam az implantátumot, sokkal többféle hangot hallottam, mint előtte” – mondta el Hogg. – A hangok minősége is sokat javult, ezen kívül most távolabbi zajokat is meghallok. Ezt az előző hallókészülékem nem tette lehetővé. Ezen kívül a Bonebridge nagyon könnyű, szinte nincs is súlya.” A beteg a hallókészülékek fejlődését a mobiltechnológiáéhoz hasonította: „Elképesztő, hogy a mobiltelefonok mennyit fejlődtek az elmúlt tíz évben, és körülbelül ugyanennyit fejlődött a hallásjavító eszközök technológiája is – csak erről kevesebbet tudunk. Ez az új implantátum valóban hatalmas előrelépés, és borzasztó hálás vagyok az orvoscsapatnak, amely beültette nekem ezt a szerkezetet.”

A sikerre nemcsak a műtétet végző orvos és a beteg lehet büszke, de a Bonebridge eszközt kifejlesztő cég is. „A Bonebridge, ez az innovatív fejlesztés jelentős mértékben javítja a betegek életminőségét. Nagyon nagy sikernek tartjuk, hogy az első betegnek sikerült beültetni. A Bonebridge évtizedek hallásjavító eljárásokra vonatkozó kutatómunkájának az eredménye” – nyilatkozta Dr. Ingeborg Hochmair, az implantátumot gyártó MED-EL cég igazgatója.

Forrás

Rib and implant used to create Bonebridge ear for Edinburgh deaf man

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!