0:05
Főoldal | Rénhírek
Captain Cook and Cain and Able, Jimi Hendrix to the Tower of Babel

Bevezetés a nyelv csodáiba

A Coursera 2015. március 30-án indítja első kifejezetten nyelvészeti kurzusát. A regisztrált érdeklődők száma már most meghaladta a harmincezret.

Kiss Angelika | 2015. március 24.

A Coursera kínálatában eddig is szerepeltek olyan ingyenes online szabadegyetemi kurzusok (azaz MOOC-ok), melyekben szó esett nyelvészetről: az érdeklődők hallgathattak kommunikációt, logikát illetve tanulhattak a természetesnyelv-feldolgozásról. De ez az első olyan kurzus, melyben a nyelvészeté a főszerep: The Miracles of Human Language (Az emberi nyelv csodái). Az előadássorozatot a Leideni Egyetem Nyelvészet Tanszékének (LUCL) nyelvészei alkották, Marc van Oostendorp vezetésével.

A hallgatók, azon túl, hogy megismerik a nyelvészeti alapfogalmakat, megtudhatják, milyen közös tulajdonságokkal rendelkeznek a világ nyelvei, megtanulhatják anyanyelvüket általános nyelvészeti szempontok szerint jellemezni, és azt is megtudhatják, hogy mit csinál egy nyelvész. Az előadások azoknak is hasznosak, akik a nyelvészettel határos tudományterületek iránt érdeklődnek: a pszichológia, antropológia vagy az informatika iránt.

A kurzus öt hétig tart és heti 4-6 óra elfoglaltságot jelent a résztvevőknek. Az első hét anyaga egy általános bevezetés, az ezt követő három hét anyaga a nyelvészet három fő területét mutatja be: a hangok (fonetika és fonológia), a nyelvtan (morfológia és szintaxis), valamint a jelentés (szemantika és pragmatika) területét; az utolsó hét témája pedig a nyelv a társadalomban.

Mindennapos csoda: a beszéd
Mindennapos csoda: a beszéd
(Forrás: Wikimedia Commons / Alex Proimos / CC BY 2.0)
Minden hét anyagához tartozik egy-egy teszt, illetve a kurzus végén vizsgát is tehetnek azok, akik szeretnék elvégezni. Mindez persze nem feltétele a részvételnek, a videokurzusok a számonkéréstől függetlenül követhetők.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!