0:05
Főoldal | Rénhírek

Online követhetőek Nádasdy Ádám előadásai

Az MTA Nyelvtudományi Intézete honlapján elérhetővé tette Nádasdy Ádámnak az ELTE-n tartott bevezető nyelvészeti előadásait. A videók bárki számára hozzáférhetők. Kösse össze Ön is a kellemeset a hasznossal, és hallgassa meg Nádasdy Ádám előadásait!

nyest.hu | 2012. október 3.

Mint ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a vezető külföldi egyetemek kifejezetten nyitott online kurzusokat terveznek és tesznek elérhetővé az interneten. De a magyar egyetemek és kutatóintézetek sem akarnak lemaradni az online pörgésről. Tegnap óta bejárhatunk Nádasdy Ádám nyelvész bevezető nyelvészeti előadásaira a képernyő előtt ülve is.

A 2011/2012-es tanév első félévében az ELTE Bölcsészettudományi Karán zajlott Bevezetés a nyelvtudományba című kurzus előadásainak anyaga ugyanis megtekinthető az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján. A kilenc, egyenként 90 perces előadás néhány bevezető alkalom után a nyelvi szinteken, illetve a nyelvleírás területein megy végig a hangtantól egészen a jelentéstanig. Ezeken kívül van még szó a nyelvi normáról és a nyelvváltozatokról – az úgynevezett szociolingvisztika kutatási területeiről, illetve a nyelvi változásról, a nyelv történetéről.

Hogy kinek ajánljuk? – Bárkinek, aki kíváncsi a nyelvészet alapvető kérdésfeltevéseire, kutatási irányaira, arra, hogy mi a nyelvekben a közös és miben különböznek egymástól, illetve, hogy a modern nyelvészet milyen módszerekkel kutatja ezeket.

Nádasdy Ádám
Nádasdy Ádám
(Forrás: Wikipédia / Juhász László / GNU-FDL 1.2)

A kurzus vezetője, Nádasdy Ádám sokaknak ismerős lehet a Mindentudás Egyeteméről, vagy a Magyar Narancsban éveken keresztül futó, Modern talking című nyelvészeti-nyelvi ismeretterjesztő esszéiről. Akik ismerik az írásait, tudhatják, hogy magyarázatai mindig frappánsak, példái, hasonlatai amellett, hogy megvilágító erejűek, még sokszor mulatságosak is. Tehát a hasznos időtöltés és a szórakozás garantált: kellemes időtöltést kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. október 4. 16:36
5 El Vaquero

Igen, valóban, Letöltés gomb, Audió verziót kell választani. Kösz.

11 éve 2012. október 4. 14:51
4 don B

@El Vaquero: a videotoriumban direktbe letölthető a hangsáv.

11 éve 2012. október 4. 09:02
3 El Vaquero

Megnéztem én is. Korábban még nem láttam előadását. Rendes fószernek tűnik az öreg, látszik, hogy van pedagógiai érzéke, és szeret tanítani. Mondjuk ezek az előadások nem is a nyelvészet alapjairól szólnak, hanem az alapok alapjairól, azokról is csak vázlatosan. Kicsit néhol unalmas és elnyújtott, az első kettőnél még koffeinpumpával is majdnem ráaludtam a billentyűzetre. Aztán ugortam a hangtanoshoz (mi máshoz, nem is én lennék :D ), az sem volt tömény izgalom, de fogpiszkálókkal kitámasztva a szemhéjaimat meg lehetett nézni, a példák tetszettek.

A hangtanosban csak egyetlen baklövés volt (többre számítottam), miszerint az ü egy ajakkerekítéses i, ami nem igaz, mert ha az i-hez ajakkerekítést adunk, abból egy lehetetlen hang lesz, ezért a nyelvhát automatikusan kicsit hátratolódik és abból lesz az ü. Mondjuk ez is annak az eredménye, hogy még mindig az elavult és pontatlan IPA trapézból indulnak ki, nem értem, hogy miért nem lehet már túllépni rajta. Mondjuk Edömbá egy ponton korrigálta is az IPA trapézt, jó helyre tette az [æ]-t, míg a hivatalos IPA ábra még mindig rossz helyre teszi [æ]-t és az [a]-t. Volt még gyanús momentum, de lehet azt csak én tudom rosszul, az észak-olasz [æ] kérdésköre, ennek utána kell néznem.

Majd még hallgatok részt, szerintem úgy, hogy lementem a videót, kimentem a hangsávot, és majd telefonról hallgatom jövés-menés közben, unalmas órában. Mindenesetre jó lenne, ha ezt az előadás-publikálási példát mások is követnék, és nem csak a BTK-n. Azt még leszögezném, hogy mindentudás egyeteme nem igazi előadás, azt nem veszem annak.

11 éve 2012. október 4. 08:20
2 Sultanus Constantinus

Tegnap este volt (lett volna) szabad másfél órám, na mondom, akkor elkezdem megnézni az előadásokat... Erre a 9. percnél elmegy az internet. 10-ig vártam, hátha visszajön, de hiába. ADSL rulez!!!

Egyébként nagyon élvezetesek az előadásai, érthetőek, szórakoztatóak, jók a hasonlatai, így a legkönnyebb tanulni. (Nem úgy, mint egyes beképzelt nyelvészek, akik annyira el vannak szállva maguktól, aztán nem tudnak egy értelmes mondatot összehozni...)

11 éve 2012. október 3. 20:09
1 béta

Hát ez azért nem online kurzus, hanem csak kilenc előadás. (Amúgy miért is kilenc? Nádasdynak csak ennyi egy egyetemi félév? Lógós ELTE-s bagázs...) Ilyen videón rögzített felvételek már eddig is voltak a neten, némelyik sokkal jobb is, mint a Nádasdy-féle szórakoztatóipari műsor. Jeles költőnk szokás szerint fürdik a nyelvben (magyarán imád dumálni), így aztán egy hasonlat, metafora kedvéért erős engedményeket tesz a tudományból. De ezt persze tudtuk, van, aki ezért szereti, és akkor már cseppet se zavaróak a "nyelvi változás = erdei ösvény" és a hasonló zagyvaságok.