0:05
Főoldal | Rénhírek

Az ügyfél nyelvén

Dél-Szlovákia gazdaságának kétnyelvűségét a józan ész indokolja. Egy mozgalom segíti a vállalkozásokat abban, hogy megtegyék, amit saját érdekükben kell megtenniük.

nyest.hu | 2012. február 29.

Dél-Szlovákiában a magyar nyelv sokkal kisebb szerepet játszik a gazdaságban, mint azt társadalmi jelentősége – azaz hogy a terület lakossága többségében magyar anyanyelvű – lehetővé tenné. A magyar nyelv csak szimbolikus mértékben jelenik meg még olyan területeken is, ahol minimális anyagi ráfordítást igényelne – írja az Új Szó.

Éppen ezért az Anyanyelvünkért Polgári Társulás elindította Az ügyfél nyelvén című projektjét: meggyőződésük szerint a kereskedőknek és szolgáltatóknak elsősorban az ügyfelek személyiségét kell figyelembe venniük, és ilyenkor az életkor, a nem vagy az ízlés mellett az anyanyelv is fontos tényező. Az ügyfél elégedettségét és komfortérzetét növeli, ha anyanyelvén kommunikálnak vele. A magyar nyelv használatának Dél-Szlovákiában tehát racionális alapja van.

Kiemelt figyelmet fordítanak a nagyobb üzletláncokra és a hasonló vállalkozásokra, az ő döntéseik nyomán ugyanis sok ügyfél élvezheti a kétnyelvű kiszolgálás előnyeit. A kampány elsődleges célja a vizuális kétnyelvűség, azaz hogy az üzleteken és az üzletekben azok a feliratok, melyekkel az ügyfél találkozhat, kétnyelvűek legyenek. A kétnyelvű vállalkozások pályázaton reklámfelületet nyerhetnek a magyar nyelvű médiákban.

A vállalkozásoknak segítenek is elkészíteni a megfelelő fordításokat: kétnyelvű nyelvhasználati útmutatót juttatnak el hozzájuk. Tizenhétezer „Beszélünk magyarul” feliratú matricát osztottak szét, hogy az üzletek jelezni tudják a magyar nyelv használatának lehetőségét. Ezen kívül több olyan matricacsomagot is fognak terjeszteni, melyben különböző figyelmeztető feliratok lesznek magyar nyelven. Az ilyen feliratokat az új törvények értelmében kötelező is elhelyezni olyan településeken, ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20%-ot. A kampányt egyébként támogatja a szlovák kormány is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!