0:05
Főoldal | Rénhírek

Huza-vona a kétnyelvű helységnévtáblákkal

Ismételten a magyar nyelvű helységnévtáblák pótlására szólította fel az érintett regionális útkarbantartókat a Szlovákiai Közútkezelő Vállalat vezérigazgatója.

MTI | 2012. január 28.

Ezt a közútkezelő vállalat vezérigazgatója közölte a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (Dvojjazyčné Južné Slovensko) aktivistáinak levelére válaszolva.

„A Szlovák Közútkezelőség vezérigazgatója nyílt levelünkre adott válaszában közli, hogy levelünk nyomán ismételt belső felszólítást intézett a regionális útkarbantartók felé a hiányzó táblák pótlására” – olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia legújabb, Facebook közösségi oldalon pénteken megjelent nyilatkozatában.

„Továbbá, annak ellenére, hogy ez nem hatásköre, az alacsonyabb rendű utak karbantartóit is figyelmezteti a hiányosságokra és a január 1-jén érvénybe lépett új helységnév listára” – írják a civil mozgalom aktivistái.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom két hete nyílt levélben szólította fel a hiányzó magyar helységnévtáblák mielőbbi pótlására a szlovákiai országos, illetve négy megyei útkezelőség vezetőit és az érintett települések polgármestereit.

Az akkori közleményből és a csatolt mellékletekből kitűnik, hogy jelenleg 43 településen 97 magyar nyelvű helységnévtábla hiányzik, holott a törvény szerint kihelyezésük kötelező lenne. Az anyag nem tartalmazza azt a mintegy kéttucatnyi várost és falut (például Párkány, Ógyalla, Gúta), amelyek csak az újonnan elfogadott helységnévlistában szerepelnek. A hiányzó táblák száma tehát ennél jóval magasabb.

A közlemény szerint a jelenlegi helyzet kialakulásáért többen is felelősek. „Például a közútkezelő, a kellő érdeklődést nem tanúsító önkormányzatok, de a politikai képviseletünk és a nemzeti kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatala is. A hivatal október végén levélben szólította meg a közútkezelőt, s 2011. november 7-ig adott határidőt a válaszadásra. A közútkezelőtől a megadott időpontig választ csak a Kétnyelvű Dél-Szlovákia kapott” - áll a dokumentumban.

Az anyagból az is kitűnik, hogy számos olyan helyen is hiányzanak a magyar helységnévtáblák, amelyekben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vagy a Híd magyar-szlovák párt képviselője a polgármester, illetve a polgármester ezen pártok támogatásával is lett megválasztva.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!