0:05
Főoldal | Rénhírek

Hiányzó magyar helységnévtáblák Szlovákiában

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom szerint legalább 34 olyan település van az országban, ahol a törvény értelmében magyar helységnévtáblának is lennie kellene, mégis hiányzik.

MTI | 2011. október 26.

A mozgalom ezért nyílt levélben felszólította a szlovákiai közútkezelő vállalatot, pótolja ezeket a táblákat, s cselekedjen olyan gyorsan, ahogy ezt korábban a kétnyelvű útjelző tábla esetében tette.

Mint ismeretes, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalom két héttel ezelőtt Dunaszerdahely közelében felállította az ország első szlovák és magyar megnevezéseket is tartalmazó útjelző tábláját, amelyet a közútkezelő vállalat azonban nem egészen két munkanap elteltével eltávolított.

A mozgalom a múlt héten felhívást intézett szimpatizánsaihoz, amelynek következtében csaknem tucatnyi bejelentést kaptak a hiányzó magyar helységnévtáblákról. Ezzel kiegészítették saját adatbázisukat, s így 34 települést tartalmazó jegyzéket készítettek.

„.....levélben fordultunk a közútkezelő vállalat pozsonyi igazgatóságához, amelyben tételesen felsoroltuk azt a 34 települést és 76 helyszínt, ahol 2011. október 23-án a magyar helységnévtábla törvényt sértő módon hiányzott. Levelünkben a táblák mihamarabbi pótlására, a múlt héten tapasztalt eljárási gyorsaságra szólítottuk fel a közútkezelő vállalatot” – olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia közleményében, amelyet a Bumm szlovákiai magyar hírportál közölt teljes terjedelmében kedden.

„Az úgynevezett Táblatörvény értelmében (191/1994) Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, ám ezek a kékszínű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak. Szeretnénk felhívni a Szlovák Közútkezelő Vállalat figyelmét, hogy a magyar helységnévtáblák kihelyezésének elmaradásával mulasztásos törvénysértést követ el. Felmérésünk a 2011. október 23-i állapotot rögzíti, miszerint legalább 34 településen legalább 76 magyar tábla hiányzik” – áll a közleményben.

„Felszólítjuk a Szlovák Közútkezelő Vállalatot, hogy ugyanolyan iramban cselekedjen a lentebb részletesen felsorolt hiányzó helységnévtáblák pótlásában, mint amelyet az első kétnyelvű irányjelző tábla eltávolításakor tapasztalhattunk. Ellenkező esetben joggal feltételezhető, hogy a törvények betartását kétféle mércével mérik” – zárult a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom közleménye.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!