0:05
Főoldal | Rénhírek
A második eljövetele

Az ír, aki megújította az angol drámát

Shakespeare után Yeats volt az angol verses dráma megújítója.

MTI | 2015. november 21.

Szimpóziumot tartottak a 19–20. század fordulójának színházi reformjavaslatairól az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) pénteken a Yeats 150 rendezvénysorozat részeként – mondta el az MTI-nek Remport Eglantina, a rendezvény szervezője. Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének adjunktusa hozzátette: a színház és színjáték megújításához a korban William Butler Yeats ír költő, drámaíró mellett hozzájárult Hevesi Sándor, Anton Csehov, Edward Gordon Craig és Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij is.

Az öt színházi szakember ismerte egymás teoretikus és színházi rendezői munkásságát, így az angol nyelvű konferencia az elképzeléseik közti kapcsolódási pontokat vizsgálta – emelte ki Remport Eglantina, hozzáfűzve, hogy a szimpóziumon előadott Anthony Roche, a University College Dublin neves drámaprofesszora, aki egyben bemutatta új könyvét is, amely az ír dráma 1899 és 1939 közötti megújulásáról szól.

Az ír kutató nemrég meghívott vendége volt az ír nemzeti rádió Yeatsre emlékező műsorának is, együtt Michael McAteerrel, a Budapesti Ír Intézet (Budapest Centre for Irish Studies) igazgatójával, akitől szintén előadást hallhattak az érdeklődők Maurice Maeterlinck és Yeats szimbolista színházáról. Emellett beszélni fog Pikli Natália, Remport Eglantina és Reuss Gabriella is.

A közönség a konferencián ismerkedhetett meg a Mesterházi Mónika által szerkesztett Írás az ablaküvegen című 2016-ban megjelenő kötettel, amely 11 Yeats-dráma magyar fordítását tartalmazza többek között Gergely Ágnes, Szabó T. Anna, Mesterházi Mónika és Ferencz Győző tollából – hangsúlyozta Remport Eglantina, aki szerint folyamatosan nő az érdeklődés a hallgatók részéről Yeats munkássága és általában az ír kultúra és drámatörténet iránt.

A William Butler Yeats születésének 150. évfordulójára emlékező programsorozat Írországból indult, az ebbe bekapcsolódó The Reform of the Theatre című pénteki egynapos konferencia a magyarországi ír nagykövetség támogatásával valósult meg. A rendezvény szervezésben szerepet vállalt az ELTE mellett a Budapesti Ír Intézet és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, az eseményen részt vesz Pat Kelly, Írország nagykövete is.

William Butler Yeats
William Butler Yeats
(Forrás: Wikimedia Commons / Bain News Service)

William Butler Yeats (1865-1939) Nobel-díjas ír költő, drámaíró, elbeszélő, a 20. századi irodalom jeles alakja. Az ír nemzeti színházi és irodalmi újjáéledés, a kelta reneszánsz egyik vezéregyénisége volt. 1922-ben az Ír Szabadállam egyik első szenátorává választották. Ő alapította Dublinban az Ír Irodalmi Színházat, a későbbi Abbey Theatre-t, amelyet haláláig igazgatott is. Irodalmi munkásságát gael mesék fordításával és az ír folklór feldolgozásával kezdte. Verseskötetei – az Osszián bolyongásai, a Költemények, a Szél a nádasok között és az Utolsó költemények – nagy visszhangot keltettek, különösen ismert Katalin grófnő című verses drámája és A második eljövetel című verse.

Shakespeare után ő volt az angol verses dráma megújítója. Írt meseszerű elbeszéléseket és kritikai esszéket is. Életművének óriási hatása volt, messze túlterjedt Írország határain. A Nobel-díjat 1923-ban kapta „magasrendű művészi formában megnyilatkozó költészetéért, amelyet egy egész nép szelleme inspirált”.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!